"Abans o després, el Sistema de Retorn arribarà. És una qüestió de sentit comú"

Dijous 6 Març 2014

Retorna i la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable debateixen amb representants del món municipal català els estalvis que suposaria la implantació d'un Sistema de Retorn d'envasos a Catalunya.

Gairebé 25 municipis catalans han participat en la Jornada de presentació de l’estudi 'Implantació d’un sistema de retorn d’envasos a Catalunya: oportunitats econòmiques pels municipis”, organitzada per la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable i per Retorna. L’estudi, presentat pel director d'estudis d'ambdues associacions, Víctor Mitjans, ve a posar en evidència la càrrega econòmica que suposa pels municipis la recollida dels residus de tots els envasos i quantifica els estalvis potencials que tindria la implantació d’un Sistema de Retorn pels envasos de begudes.

La conclusió general de la jornada ha estat que 15 anys desprès, la recollida selectiva en contenidors ha tocat sostre. L'estudi demostra que el sistema actual té un ampli marge de millora ja que, en volum, tres quartes parts del contenidor de resta són envasos de qualsevol tipus. La gestió d’aquest contenidor va a càrrec, íntegrament, dels municipis i un 20% en volum d’aquest contenidor son envasos que podrien gestionar-se directament amb un Sistema de Retorn.

“Si sumem que els envasadors no es fan càrrec íntegrament de la recollida dels contenidors groc, verd i blau, que la gestió del contenidor gris la paga completament el municipi tot i que més d’un 75% del seu volum són envasos i que els ajuntaments també han d’assumir el cost total de la neteja viaria dels envasos abocats al carrer, estimem que els ciutadans assumeixen a través dels seus impostos municipals 215 dels 295 milions d’euros que cada any costa la gestió dels residus d’envasos a Catalunya i que són responsabilitat de la indústria", ha conclós Mitjans.

Miquel Roset, director de Retorna, ha presentat en la jornada el Sistema de Retorn d'envasos com a part de la solució d’aquesta injusta i desequilibrada situació, "ja que amb un SDDR es reudiria en un 20% el volum total de la gestió dels residus municipals actuals i els municipis podrien arribar a estalviar-se fins a 56 milions d'euros cada any".

Durant el debat amb els representants dels ens locals catalans, Joan Pujol, de l'ajuntament d'Argentona, ha destacat la implicació i responsabilitat del municipi envers el ciutadà i la seva responsabilitat de "fer les coses bé i de la manera més econòmica possible. És per això que el Sistema de Retorn acabarà arribant, abans o despres. És una qüestió de sentit comú". Pujol ha estimat que, com a mínim, amb un SDDR es podria reduir entre un 16 i un 20% la tasa d’escombraries del seu municipi. Per la seva banda, Josep Pintó, de Sant Llorenç de Morunys, ha subratllat com el més important econòmicament en la gestió dels residus es el transport, que suposa "el 40% dels cost de la recollida d’envasos".

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: