Nou de cada 10 espanyols volen un sistema més sostenible per a la gestió dels envasos de begudes

Dimecres 15 Juny 2011

Segons una enquesta realitzada per la Confederació Espanyola de Consumidors i Usuaris (CECU), el Sistema de Dipòsit per a envasos proposat per Retorna ens apropa a societats més avançades.

Nou de cada 10 espanyols “adoptarien o col·laborarien” amb el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d'envasos de begudes, segons es desprèn d'una enquesta realizada per l'empresa d'investigació sociològica Simple Lógica entre 2.000 ciutadans i ciutadanes que representen un ampli espectre de la societat espanyola.

L'enquesta, encarregada per l'associació Retorna (integrada per una dotzena d'ONG ambientals, organitzacions socials i entitats) a la Confederación de Consumidores y Usuarios (CECU) és la primera que té lloc a Espanya sobre el SDDR, un sistema de recuperació i reciclatge dels envasos de begudes ja implantat en 35 països o regions del món. Retorna promou el SDDR per a l'Estat espanyol.

Els entrevistats van ser informats de què és el Sistema de Dipòsit d'envasos: "Un sistema en què els consumidors paguen 25 cèntims en comprar un envàs que contingui begudes. Els diners del dipòsit es recuperen íntegrament en tornar l'envàs a qualsevol comerç que vengui begudes i els comerços ho classifiquen i el lliuren per al seu reciclatge".

Igualment, nou de cada 10 entrevistats consideren que aquest sistema ens apropa a societats més avançades en el respecte al medi ambient. De fet, als països on funciona el SDDR s'arriben a recuperar el 98,5% dels envasos que es venen, com en el cas d'Alemanya. Això implica que és gairebé impossible veure envasos llençats a espais públics. A més el SDDR aconsegueix un important estalvi en matèries primeres, energia i emissions de CO2, i crea milers de llocs de treball.

Pot destacar-se, a més, que un 62% de les persones entrevistades considera que els avantatges del nou sistema superen els inconvenients. Un 24% creu que avantatges i inconvenients tenen un pes similar. Només el 9,4% considera que els inconvenients superen els avantatges.

De fet, la importància atorgada als avantatges i beneficis del SDDR és molt elevada. En una valoració de l'1 al 10, els entrevistats valoren aquest sistema per sobre de vuit punts per "la reducció d'escombraries en els espais públics" (8,4), "reducció d'emissions de CO2" (8,4), "reducció de la quantitat d'escombraries en general "(8,3)," estalvi d'energia i materials en la fabricació d'envasos "(8,3), "conscienciar i estimular la gent perquè es preocupi més per reciclar" (8,3), "reduir la quantitat d'escombraries que va als abocadors o que s'incinera" (8,2) i, finalment, "creació de llocs de treball" (8,1).

Els ciutadans també han estat consultats sobre quin import seria el més adequat per al dipòsit dels envasos. En la fase qualitativa prèvia de l'enquesta, s'havia detectat que aquest era un tema sensible. Malgrat que en la definició del que és el SDDR ja s'havia anunciat que el dipòsit podria ser de 25 cèntims, s'ha consultat l'opinió per trams de cinc cèntims.

Els enquestats han respost al que en el seu cas consideren com a "no especialment onerós" per la seva butxaca, però que alhora sigui un import que resulti d'interès recuperar. Segons les respostes, aquest punt mig d'equilibri se situa en els 16 cèntims d'euro.

Els enquestats han respost també a un interrogant fonamental: la valoració que tenen sobre l'actual Sistema Integrat de Gestió (SIG) i el futur SDDR. En una valoració de l'1 al 10, els enquestats han puntuat el SIG amb un 6,5, i al SDDR amb un 7,7. Els més joves, entre 18 i 24 anys situen aquesta nota més alta: un 8,1.

Tot i que la població espanyola no coneix el SDDR més que pel que li han transmès els mitjans de comunicació i pels seus viatges a països on està implantat, el SDDR s'endú un notable alt quan els enquestats són preguntats si és un millor sistema que l'actual. Per a un 79% "contribueix millor a mantenir l'entorn net", un altre 76% considera que "estalvia més energia i materials en la fabricació d'envasos"; un 74% creu que "consciència i estimula més perquè els ciutadans es comprometin amb el reciclatge i la reutilització ", i finalment, un 57% valora millor" l'estalvi que es produeix en el tractament dels envasos ".

Cada dia, 51 milions d'envasos de begudes es venen al nostre país. D'aquests, només el 30% es reciclen, la resta es gestionen enterrant-los als abocadors o cremant-los en les incineradores. Abans que això passi, milions d'envasos ocupen els espais públics i la natura, impactant molt negativament en l'entorn.

Per aquest motiu, la recollida i tractament d'envasos ocupa el segon lloc en importància per als ciutadans, entre els serveis que presten els ajuntaments. Aquesta gestió és valorada amb un 7,7 de nota, només per darrere del subministrament d'aigua i clavegueram (8), i per sobre de l'enllumenat i el transport públic (7,5), la neteja de parcs i jardins (7,1 ) i l'asfaltat i manteniment de les voreres (6,7).

Més info: dossier de premsa; Informe complet.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: