Els abocadors espanyols posen en perill la salut de les persones i l’equilibri ambiental

Dijous 16 Juliol 2015

Nova denúncia de la Comissió Europea a Espanya per no haver segellat 61 abocadors assenyalats per Europa com il·legals des de 2006 a Andalucia, Balears, Canàries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Múrcia. Brussel·les torna a posar en evidència l’Estat espanyol per la gestió dels seus residus i amenaça amb una sanció milionària.


La Comissió Europea segueix posant en el punt de mira Espanya per la ineficient gestió dels seus abocadors. A la decisió del passat mes de juliol de 2014 de portar a l’Estat espanyol al Tribunal de Justícia de Luxemburg per l’estat il·legal i la no clausura de 31 dels seus abocadors legals, ara Brussel·les ha sumat una segona denúncia davant el Tribunal de Justícia comunitari per “la insuficient gestió a què se sotmeten els residus” a 61 abocadors inactius d’Andalusia, Balears, Canàries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Múrcia que porten denunciats des de 2006.

“Tot i les advertències fetes anteriorment per la Comissió, Espanya s’ha abstingut de prendre les mesures necessàries per procedir a la clausura, segellat i restauració ecològica de 61 abocadors il·legals”, ha informat la Comissió en un comunicat. Brussel·les ha recordat al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que està infringint la Directiva marc sobre residus des de fa nou anys, ja que “els Estats membres estan obligats a recuperar els residus o eliminar-los, de manera que no posin en perill la salut humana ni el medi ambient”. Espanya s’havia compromès a segellar aquests abocadors a finals de 2011.

“La gestió de les escombraries al nostre país és insostenible, insatisfactòria i, com a evidència aquesta denúncia comunitària, il·legal. La jerarquia en la gestió dels residus no es compleix, el reciclatge és ínfim i la mal anomenada eliminació (abocador) és l’opció generalitzada, que ni tan sols compleix els requisits mínims per no posar en perill la salut de les persones i l’equilibri ambiental . És urgent posar fi a aquesta situació i promoure un nou model de gestió de residus racional i eficient”, ha valorat al respecte Daniel López Marijuán des d’Ecologistes en Acció. Per la seva banda, Alodia Pérez Muñoz, responsable de l’àrea de recursos naturals i residus d’Amics de la Terra ha insistit en la necessitat d’una transformació radical de la situació. “Sense un canvi de model en la gestió dels residus, el problema dels abocadors seguirà present. Cal millorar els sistemes de recollida selectiva, incloure la matèria orgànica en els fluxos de separació i incrementar les taxes de reducció, preparació per a la reutilització i reciclatge”, ha afirmat..
 
La denúncia davant el Tribunal de Luxemburg és el pas definitiu en el procediment de sanció comunitària i l’avantsala d’una sanció milionària en el cas que Espanya no actuï d’una vegada i tanqui, segelli i restauri aquests 61 abocadors que, encara inactius, romanen en situació il·legal. Cal assenyalar que davant un cas similar, el passat mes de desembre, el Tribunal de Justícia de la UE va imposar una sanció de 40 milions d’euros i 28.000 euros complementaris per cada dia de retard en la solució del problema a Itàlia.

Lamentablement, aquesta no és l’única causa que hi ha oberta al Tribunal de Luxemburg contra Espanya per la gestió dels seus residus. Al juliol de 2014 Brussel·les ja va enviar al Tribunal de Justícia de la UE per l’estat il·legal de 31 dels seus abocadors actius. La causa està pendent de resolució.

Les entitats impulsores de Retorna fa temps que denuncien repetidament la deficient gestió dels residus a Espanya, on el 60% dels mateixos acaben abocats i un 10% incinerats segons dades d’Eurostat i només es recicla o composta un escàs 30%. Precisament, a l’informe ‘Un Jaciment a les Escombraries’, presentat en 2013 per Ecologistes en Acció i Amics de la Terra, ja es posava de manifest la gravetat de la situació dels abocadors espanyols.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: