On queda la marca Espanya quan parlem de medi ambient?

Dijous 5 Març 2015

En la mateixa setmana, l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) criden l'atenció sobre les deficiències ambientals d'Espanya, alertes que l'executiu estatal insisteix a menysprear.

'El Medi Ambient a  Europa 2015: Estat i Perspectives': Espanya només recicla el 27% dels residus municipals i ocupa el lloc 18è en aquest sentit.

OCDE: Espanya està en els nivells més baixos d'Europa pel que fa a fiscalitat verda, ja que aquesta només va suposar un 1,6% del PIB el 2012.   


En els últims anys, el concepte 'marca Espanya' ha fet fortuna per posar en relleu l'èxit de diversos individus o col·lectius de l'Estat en diferents àmbits, ja sigui el de la cultura, la indústria, la ciència o l'esport. De fet, en aquests temps de crisi, la bandera de la 'marca Espanya' s'ha onejat amb orgull a la més mínima ocasió, però quan toca parlar de medi ambient i comparar Espanya amb els seus veïns, aquest orgull patri es transforma més aviat en vergonya. Aquesta setmana, dues organitzacions internacionals de reconegut prestigi han col·locat a Espanya en el furgó de cua europeu pel que fa a assumptes ambientals es refereix i, el que és pitjor, la resposta de l'Administració no indica que estiguem camí de fer propòsit d'esmena. Segons sembla, quan es tracta de Medi Ambient, embrutar la gastada 'marca Espanya' poc importa.

D'una banda, l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) feia públics aquesta setmana els resultats del seu estudi quinquennal 'El medi ambient a Europa: Estat i Perspectives 2015' (SOER en les seves xifres en anglès). A nivell europeu, l'informe assenyala que tot i certes millores, la tendència general no és positiva. La qualitat de l'aire, l'exposició al soroll, la qualitat de l'aigua, entre d'altres factors, deixen molt a desitjar i provoquen greus problemes de salut, sobretot en els entorns urbans. "Les polítiques actuals no seran suficients per aconseguir els objectius mediambientals de 2050. Hem de fer més", assenyalava el director de l'AEMA, el belga Hans BRUYNINCKX.

En concret, sobre la gestió dels residus, l'informe assenyala que estem encara molt lluny d'una economia circular. "Tot i els recents avenços en matèria de prevenció i gestió, la Unió Europea segueix generant grans quantitats de residus, i el grau de compliment dels objectius establerts en virtut de les polítiques varia d'uns països a uns altres", afirma el document. Aquest el cas en concret d'Espanya, que pel que fa al reciclatge dels seus residus urbans, se situa a la part baixa del rànquing europeu amb una més que discreta 18a posició. A Espanya només es reciclen el 27% dels residus domèstics i, per si fos poc, la tendència és a la baixa ja que el percentatge ha baixat quatre punts des de l'última edició de l'informe, fa cinc anys. A aquesta dada se suma la mala gestió dels abocadors per part de l'Estat, que acumula dues denúncies per part de la Comissió Europea en què es denuncia l'estat de més de 60 abocadors del nostre territori.
 
Curiosament, el SOER 2015 ha coincidit amb un altre informe, aquest cop elaborat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en què s'instava a Espanya a integrar més el medi ambient en la seva recuperació econòmica mitjançant l'ús dels impostos mediambientals. El document afirma que Espanya està en els nivells més baixos d'Europa pel que fa a fiscalitat verda, ja que aquesta només va suposar un 1,6% del PIB el 2012. Però davant tal recomanació, el ministre d'Hisenda espanyol ha sortit al pas amb un lacònic: "No és el moment d'apujar impostos".

Organismes econòmics i ambientals internacionals insisteixen al govern espanyol que corregeixi les deficiències en matèria de política mediambiental a causa dels beneficis econòmics, socials i de salut que això implica, però de moment l'Administració dóna l'esquena a tots aquests crides. Sembla que en matèria verd, tacar la 'marca Espanya' no preocupa gaire.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: