L'Aliança Residuo Cero demana als partits polítics una nova mirada per a la societat del 2050

Dimarts 11 Juliol 2023

L'Aliança Residu Zero ha enviat als representants polítics 12 propostes per les eleccions generals del 23 de juliol de 2023.

Fa tres mesos es van esgotar tots els recursos naturals dels quals disposàvem per a enguany i el 90% d'aquests recursos s'han malbaratat perquè no s'han recuperat. Això significa que convivim amb sistemes sotmesos a l'extracció i el malbaratament insolent de recursos sense cap mena de circularitat.

Fins ara, els partits polítics, en la seva majoria, han mirat cap a un altre costat, amb discursos continuistes i buits, defensant els models de producció i consum que posen en perill la sostenibilitat de la societat, subjecta a un planeta cada vegada més malalt. 

Davant aquesta situació, l'Aliança Residuo Zero demana als partits polítics que assumeixin el repte, superant les barreres de la immediatesa i comprometent-se a avançar cap a la societat residu zero. Per a això, l'Aliança ha enviat als representants polítics 12 propostes per les eleccions generals del 23 de juliol de 2023. Aquests són els tres eixos principals:

Qualitat i salubritat abans que quantitat

Entre totes les fraccions que produïm com a societat, la fracció orgànica és el recurs més fàcilment recuperable perquè torni a tenir la seva funció essencial de nodrir la terra com a compost. Malgrat això, actualment és tractat com a escombraries sense ús posterior.

És urgent prioritzar el desplegament de la recollida selectiva de la fracció orgànica i l'elaboració de compost amb criteris de qualitat. 

D'altra banda, el món científic fa anys informa sobre la perillositat de les substàncies químiques actualment presents en envasos de plàstic o altres productes de consum com els d'higiene íntima —compreses, tampons, bolquers, etc.— i cosmètica. Cal assegurar que el sistema productiu no posi en perill la salut humana i els ecosistemes terrestres i aquàtics, prohibint l'ús de microplàstics en cosmètics, i l'ús de ftalats i bisfenol A en els envasos, especialment alimentaris. 

Allargar la vida dels objectes

Per a reduir al màxim l'ús injustificat i ineficient dels recursos del planeta que, alhora, fa perillar l'economia global i local, els objectes estaran dissenyats perquè durin el màxim de temps possible. Per a això és necessari: Eliminar del mercat els productes d'un sol ús (siguin del material que siguin) i fiscalitzar l'obsolescència planificada; repensar els productes amb criteris d'ecodisseny, on el que es prioritza és la reutilització i la reparació - és a dir, fomentar la logística de l'arreglar, l'aprofitar i el netejar en tots els fluxos de productes (envasos, tèxtil, aparells elèctrics i electrònics…).

Optar per eines útils i amb sentit per a la ciutadania

El dipòsit és una eina monetària perquè no ens oblidem de retornar un objecte que utilitzem durant un temps, i que després retornem. Ho empren els pescadors amb les caixes de plàstic dur per a transportar el peix, els distribuïdors per a recuperar els palets de fusta i, en molts països, més de 40, la ciutadania ja té incorporat en les seves vides el dipòsit per als envasos de begudes. És un instrument fàcil per a tothom, que s'entén a la perfecció i que, a part d'implantar-lo en els envasos de begudes, pot ser útil en altres objectes: burilles, matalassos, envasos per al take away de cafè i menjar, etc. Ja està més que vist i demostrat: hem d'implantar el sistema de dipòsit i retorn per a envasos de begudes i, per què no, per a altres productes. 

Molts dels nostres impostos serveixen per a netejar els carrers i gestionar els residus. Però, per què? Actualment, els productors no assumeixen els costos de la gestió del producte quan aquest es converteix en residu. Necessitem eines que compensin a la ciutadania. La indústria ha de pagar el 100% dels costos de la gestió dels seus productes quan aquests es converteixen en residus. S'ha de complir la Responsabilitat Ampliada del Productor.

Quan es passa una enquesta a la població preguntant si separa o no els residus a casa, la majoria, per a ser políticament correcte, diu que sí. Però, i si s'individualitzés de veritat la generació i la separació dels residus? Un canvi d'hàbit pot produir un primer rebuig, però l'efectivitat i la millora en els índexs de recollida, és absoluta. Per això, és necessari apostar per sistemes de recollida com el “porta a porta” o el pagament per generació.

Consulta les propostes que les entitats que conformen l'Aliança Residuo Cero han enviats als partits polítics. Veuran els partits més enllà dels seus propis interessos partidistes i curtterministes?


Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: