Entitats de la societat civil qualifiquen d'“escàndol” el cas de les exportacions il·legals de residus plàstics i pretenen arribar al fons de l'assumpte

Dijous 8 Juny 2023

· La Guàrdia Civil ha descobert 5.700 tones de residus plàstics que s'han comptabilitzat com reciclades, quan en veritat es van exportar il·legalment a països del Sud global. 

· Al seu torn, alerten de l'augment d'incendis en plantes de reciclatge des de la prohibició d'entrada de residus a la Xina, en comptes de reciclar els residus. Es torna a demostrar que existeix una falta de control i transparència alarmants amb la gestió de residus a Espanya.

· Les organitzacions que ja van denunciar a Espanya davant la Comissió Europea per incomplir els objectius de reciclatge de 2020 valoren tornar a usar la via legal per a aconseguir posar llum sobre una pràctica de la qual “podem estar veient només la punta de l'iceberg”.

· La recerca del *SEPRONA coincideix amb l'informe d'alertes primerenques de la Comissió Europa, que adverteix a Espanya del perill d'incompliment dels objectius de reutilització i reciclatge en 2025 i li recomana que introdueixi “mecanismes de control que assegurin el compliment de les normes per part de les administracions locals i regionals i els productors”.


Més d'una vintena d'entitats de la societat civil, que representen a la majoria de territoris de l'Estat espanyol, qualifiquen de “escandaloses” les informacions conegudes aquesta setmana arran de l'Operació Plàstics de la Guàrdia Civil i exigeixen que, els programes per a les pròximes eleccions generals del 23 de juliol, tinguin la gestió de residus com una prioritat, la qual cosa permeti “solucionar el fracàs de la recollida selectiva de residus a Espanya, especialment pel que fa als plàstics”.

Aquesta mateixa plataforma d'organitzacions que, ja va denunciar al març al Regne d'Espanya davant la Comissió Europea per l'incompliment de l'objectiu de reciclatge i preparació per a la reutilització del 50% en 2020, valora que, després del revelat per la Guàrdia Civil, “es torna a demostrar que no sols estem parlant d'un problema de gestió, sinó que existeix una falta de control alarmant i una absència total de transparència”. 

Aquesta setmana hem conegut que s'ha obert una causa penal contra vuit persones pel tràfic il·legal de més de 5.700 tones de plàstics que, es comptabilitzaven com reciclades, quan en realitat s'estaven exportant de manera il·lícita a països del Sud global. En total, s'han realitzat més 141 inspeccions per tota Espanya a empreses gestores de residus plàstics davant l'"augment de manera alarmant en els últims anys" del tràfic il·legal de residus, segons fonts del *SEPRONA. I a aquest fenomen, se suma el dels incendis en les plantes de tractament i abocadors, que està creixent també de manera exponencial en el nostre territori des que la Xina i altres països del sud-est asiàtic posessin un veto a la importació de residus plàstics d'Europa. La Guàrdia Civil assenyala que cada mes es provoquen presumptament entre un o dos incendis a la nit, en els quals la planta no es veu afectada, indicis que apunten a incendis intencionats.

“5.700 tones no equivalen a un o dos casos aïllats, sinó a una pràctica sistèmica dins de la gestió dels residus a Espanya. Ja no es tracta només que un 60% dels residus municipals acabin en un abocador o una planta d'incineració, com diuen les estadístiques oficials, sinó que també una part del que es compta com reciclada i de la qual no sabem la seva magnitud, en veritat s'està enviant per la porta de darrere al Sud global. És un escàndol majúscul”, proclamen aquest grup d'entitats que estan valorant tornar a usar la via legal per a exigir responsabilitats i aconseguir solucions urgents. 

Davant aquesta situació, a les organitzacions d'aquesta plataforma no els ha agafat per sorpresa que la Comissió Europea hagi advertit precisament avui a Espanya que, de no mediar un canvi radical, continuarà incomplint els objectius de reciclatge i preparació per a la reutilització en 2025. A través del seu informe d'alertes primerenques (*Early *Warning *Report en anglès), realitzat per l'Agència Europea de Medi Ambient, Brussel·les situa a Espanya en el grup dels nou Estats membres que estan lluny d'aconseguir l'objectiu de reutilitzar i reciclar almenys el 55% dels residus municipals en 2025 i alerta del greu abús que existeix de l'ús de l'abocador (52% actualment quan en 2035 aquesta xifra ha d'estar per sota del 10%). També indica específicament que el percentatge de recollida separada de plàstics, gestionada per Ecoembes, és extremadament baix (20%).

Precisament, la Comissió recomana a Espanya que introdueixi “mecanismes de control que assegurin el compliment de les normes per part de les administracions locals i regionals i dels Sistemes de Responsabilitat Ampliada dels productors per a complir amb els objectius de reciclatge”, cosa més que evident després del revelat per la recerca de la Guàrdia Civil. Al mateix temps, Brussel·les demana que, per sobre de tot, “es doni suport a la preparació per a la reutilització a nivell municipal i els sistemes de reutilització d'envasos”.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: