Més d'una vintena d'entitats demanen reunió urgent amb la ministra Ribera davant les evidències sobre les irregularitats en la comptabilitat de la recollida separada dels residus d'envasos

Dimarts 16 Maig 2023

Les mateixes organitzacions, que ja han denunciat a Espanya davant la Comissió Europea per incomplir els objectius de reciclatge de 2020, alerten al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic d'una recerca que revela dubtes respecte a la comptabilitat d'Ecoembes sobre els envasos recuperats de manera separada, en particular, i les xifres de reciclatge en general.

Les entitats demanen una reunió urgent a les responsables del ministeri per a analitzar a fons aquestes evidències.

Moltes de les mesures contemplades en la Llei de Residus i el Reial decret d'Envasos estan pendents de desenvolupament en funció del compliment d'objectius, especialment, la posada en marxa d'un Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes d'un sol ús i reutilitzables.


Demà, 17 de maig, se celebra el Dia Mundial del Reciclatge i els missatges tornaran a centrar-se en el rol important de la ciutadania en la separació de residus i en el compromís amb la sostenibilitat de les empreses responsables. Però cada vegada existeixen més evidències que la realitat del reciclatge és bastant més deficient del que es difon a l'opinió pública i, alertades, més d'una vintena d'entitats de la societat civil que representen a la majoria de territoris de l'Estat espanyol, han presentat una carta a la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, al secretari d'estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i la directora de Qualitat i Avaluació Ambiental, Marta Gómez Palenque.

Es tracta, en la seva gran majoria, de les mateixes entitats que, fa un parell de mesos, ja van denunciar al Regne d'Espanya a la Comissió Europea per l'incompliment de l'objectiu de reciclatge i preparació per a la reutilització del 50% en 2020, i que ara demanen a través d'aquesta missiva una reunió amb les responsables del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic davant les greus conclusions que es desprenen d'una sèrie d'articles realitzats pel col·lectiu de periodistes europeus Investigate Europe i publicats a Espanya per Infolibre. La recerca se centra en la gestió de residus a Espanya i llança seriosos dubtes sobre la veracitat de les xifres de recollida separada i reciclatge.

En aquests articles es demostra com el sistema recicles, promocionat des de fa anys per Ecoembes, representant de les empreses d'alimentació i beguda i els supermercats, és fàcilment manipulable, ja que una mateixa ampolla o llauna es pot escanejar les vegades que es vulgui, podent ser aquest mateix envàs comptabilitzat com recuperat de manera separada desenes, centenars o milers de vegades.

“Ecoembes afirma que la recollida selectiva d'ampolles de plàstic augmenta en un 18,4% en els municipis amb recicles i, davant l'absoluta falta de control i rigor en el funcionament d'aquest sistema, tornem a posar en dubte la veracitat de les seves dades, no solament respecte a recicles, sinó respecte a tota la comptabilitat sobre els residus d'envasos”, denuncien les organitzacions en les seves cartes.

El fet de la veracitat respecte a les dades de recollida separada i reciclatge té gran importància, ja que diverses mesures recollides en les noves normatives de residus estan vinculades al compliment d'objectius, especialment que es pugui tornar a ‘retornar el casc’ a través d'un Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes d'un sol ús i reutilitzables. “Considerem que els dubtes sobre les dades d'Ecoembes són crítiques per al correcte desenvolupament de la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular i del Reial decret d'Envasos i Residus d'Envasos, especialment per a complir de manera fidedigna i transparent amb l'objectiu de mesurament de recollida separada d'ampolles de plàstic en 2023, que ha de superar el 70%”, reclamen les entitats a la ministra Ribera i resta de càrrecs del ministeri. 

Les organitzacions subratllen que no sols es tracta de la facilitat que el sistema de recicles ofereix a l'hora de manipular el nombre d'envasos dipositats en el contenidor groc, sinó que en la recerca també s'entra a fons en les irregularitats que existeixen respecte al nombre total d'envasos que es posen en el mercat, admetent Ecoembes una presència d'envasos sense declarar o *free *riders del 15%. La manipulació del percentatge d'envasos recollits per Ecoembes no sols afecta, per tant, al denominador, és a dir els envasos posats en el mercat, sinó també al numerador. I en aquest sentit, un altre exemple és com es comptabilitzen incorrectament els envasos comercials recollits en els contenidors blau i groc com a envasos domèstics.

Les entitats esperen una reacció urgent per part del ministeri davant la gravetat i la importància de les irregularitats posades de manifest i mantenen el seu compromís de continuar denunciant, tant davant la justícia com davant l'opinió pública, totes les pràctiques que posin en risc el correcte desenvolupament de la legislació vigent, tan necessària per a millorar a la fi la gestió dels residus en l'Estat i posar en marxa un model d'economia circular neta i real.

Llistat d'organitzacionsAcción Clima, Amigos de la Tierra, CEPA, Clean Ocean Project, Ecologistas en Acción, Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ), Eguzki Zaleak, Ekologistak Martxan, Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Federació d'Ecologistes de Catalunya, GOB Mallorca, Greenpeace, Gurasos, Lurra Nafarroa, Mar de Fábula, Per la Mar Viva, Red Ecofeminista, Retorna, Rezero, Surfrider, Sustrai Erakuntza, Unión Sindical Obrera (USO) y Verdegaia.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: