Brussel·les vol tallar les ales a Espanya en la seva lluita contra els plàstics d'un sol ús

Dilluns 3 Octubre 2022

· Organitzacions ambientals lamenten la influència de la indústria, que a través d'una intensa labor de pressió a Brussel·les, ha aconseguit que des de la Direcció General d'Indústria i Emprenedoria de la Comissió Europea (CE) es recomani al Govern d'Espanya rebaixar els punts més ambiciosos del Reial decret d'Envasos que està pendent d'aprovació abans de finals d'any.

· La forta pressió de la indústria dels envasos d'un sol ús pot veure's en les gairebé 40 aportacions, moltes coordinades, enviades per les patronals a la Comissió.

· Les mesures més aplaudides del text, com són la prohibició de l'ús de substàncies tòxiques en els envasos (Ftalats i Bisfenol A), els objectius de reducció de residus, especialment d'ampolles de plàstic, la prohibició de l'envasament de fruites i verdures o que les empreses paguin el cost de les neteges d'escombraries disperses estan en escac pel dictamen efectuat des d'Europa.

· Si bé el projecte de Reial decret d'Envasos ja mancava d'ambició en alguns aspectes, rebaixar encara més les seves mesures suposa un dur cop per als avanços legislatius cap al residu zero.En tractar-se d'un text que transposa diverses directives europees, Espanya, com és preceptiu, va enviar a Brussel·les la proposta del nou Reial decret d'Envasos i Residus d'Envasos per a la seva revisió. I la Comissió Europea ha reaccionat amb un dictamen que, més enllà de prevenir obstacles tècnics al comerç, proposa eliminar els punts més ambiciosos del projecte. La resposta del Comissari Thierry Breton ha decebut a les organitzacions ecologistes, ja que es retreu al Ministeri un excés d'ambició en la lluita contra els plàstics d'un sol ús, motiu que precisament va originar part de les directives transposades, i es fonamenta en arguments poc sòlids i a vegades obsolets.

L'opinió de la Comissió sobre el text del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic sembla clarament marcada per la gran influència del lobby industrial del plàstic, que ha coordinat, a través de diferents associacions i patronals, desenes de respostes per a soscavar el projecte espanyol.

Els principals canvis en el Reial decret d'Envasos demandats per Brussel·les són:

– Anul·lar la prohibició de substàncies tòxiques en els envasos (Ftalats i Bisfenol A) que promou el projecte de Reial decret perquè no es correspon amb el que estableix la Directiva d'Envasos comunitària que data de 1994 i que precisament està en procés de revisió després de gairebé 30 anys de vigència. Al mateix temps, ja existeixen altres textos comunitaris que restringeixen l'ús d'aquestes substàncies perilloses.

– Eliminar els objectius de reducció de residus d'envasos (13% en 2025 i 15% en 2030) i d'ampolles de plàstic d'un sol ús (20% en 2030). Aquí, la CE passa per alt que l'article quatre de la Directiva d'Envasos insta els estats membres a aplicar mesures addicionals per a prevenir la generació de residus d'envasos i el cinc permet que estableixin objectius de reutilització.

– Tombar la prohibició sobre l'envasament de fruites i verdures fresques i la seva obligació de vendre-les a granel en lots de menys de 1,5 kg, a pesar que França i altres països ja compten amb la mateixa mesura des de fa diversos anys.

– No obligar les empreses a pagar els costos de les recollides d'escombraries abandonades en l'entorn, com vol fer el Ministeri. El dictamen diu que aquesta mesura va més enllà del que es deriva de la Responsabilitat Ampliada del Productor en l'article 8 de la Directiva de Residus de 2008, però no especifica de quina manera.


"Des de la societat civil, animem al Govern i al Ministeri a seguir l'exemple d'altres estats membres i mantenir-se en la defensa de la salut de les persones i el medi ambient davant aquest dictamen tenyit clarament de pressions empresarials. Qualsevol altre escenari seria esfondrar les intencions d'Espanya per a afrontar el greu problema de la contaminació per plàstics i anar en contra de les pròpies directives europees de residus", han valorat representants d'Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Oceana, Retorna, Rezero i Surfrider.

D'altra banda, aquestes mateixes entitats sostenen que retallar l'ambició dels estats membres en l'aplicació de les directives “és un argument molt perillós que afebleix i perjudica el propi esperit de les directives. Cada Estat en funció de les seves necessitats ha de definir la seva ambició amb els objectius de les directives, i Espanya té un clar problema amb els residus de plàstic que ha de solucionar”.

A partir d'ara, i d'acord amb les modificacions proposades, el període d'espera perquè Espanya incorpori les modificacions pertinents o no, es retarda al pròxim 7 de novembre.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: