Els supermercats espanyols suspenen estrepitosament en la lluita contra els plàstics, amb una puntuació de 8.6 punts sobre 100

Dimarts 24 Maig 2022

La fundació Changing Markets i el moviment internacional Break Free From Plastic presenten el primer rànquing europeu de supermercats respecte als seus compromisos davant la crisi del plàstic i acusen les grans cadenes de falta d'acció i de transparència.

Analitzats més de 70 supermercats de 13 països diferents, la puntuació mitjana d'aquests és de 13.1 punts sobre 100, però en el cas de les marques espanyoles no arriben ni a deu punts.

Alcampo (16), Aldi (15), Lidl (13), El Corte Inglés (7), Mercadona (0,7) i Carrefour (0) naufraguen en conceptes com a transparència, compromisos quantificables i suport a mesures obligatòries.Els supermercats més potents de tota Europa són responsables de promoure falses solucions davant la crisi de la contaminació per plàstics i de perpetuar un discurs basat en la rentada de cara verda o greenwashing, segons un nou informe de la fundació Changing Markets i Break Free From Plastic.

Es tracta del primer rànquing sobre el paper que juguen els supermercats europeus en la lluita contra la contaminació per plàstics - Secrets envasats - El que els supermercats europeus no ens diuen sobre el plàstic – i és el resultat de la col·laboració de més de 20 ONG, membres del moviment Break Free from Plastic, de tota Europa i entre les quals es troba l'Alianza Residuo Cero.

La classificació ha revelat una falta d'ambició gairebé total dels supermercats en tres categories: Transparència i resultats, compromisos i suport a polítiques governamentals. La puntuació mitjana global obtinguda pels supermercats ho diu tot: 13,1 punts sobre 100. Dels 130 supermercats contactats en primera instància, només 39 (el 30%) van respondre per escrit al qüestionari, sent a més moltes d'aquestes respostes ambigües i poc relacionades amb les preguntes. Una anàlisi més detallada de 74 supermercats de 13 països ha derivat en la classificació final.
 
En un rànquing liderat pels supermercats del Regne Unit i França, que han obtingut una puntuació del 39,6% i del 23,3% respectivament, els sis supermercats espanyols analitzats: Alcampo, Aldi, Lidl, El Corte Inglés, Mercadona i Carrefour, han obtingut una mitjana de 8.6 punts sobre 100. En el furgó de cua entre els seus col·legues continentals en la lluita contra el ‘usar i tirar’, és especialment dramàtic el cas de Mercadona per la seva predominança en tot el territori. La marca valenciana no arriba ni a 1 punt, 0.7. L'informe ha posat de manifest la doble moral de marques amb presència en diferents països. Lidl, per exemple, obté un 44,7% al Regne Unit i entre un 13% i un 23,7% en altres països com Alemanya i la República Txeca. De la mateixa manera, ALDI Süd, que encapçala la classificació gràcies als seus resultats al Regne Unit i Irlanda, amb un 65,3% i un 61% respectivament, només aconsegueix un 11% a Àustria, on opera sota el nom de Hofer, i un 25,7% a Alemanya.

La conseqüència d'aquesta puntuació tan baixa en general han estat principalment les tàctiques d'aquests supermercats per a eludir la seva responsabilitat en la crisi del plàstic, al mateix temps que exerceixen pressió contra la legislació que promou solucions com els Sistemes de Dipòsit o marcar objectius obligatoris d'ús d'envasos reutilitzables.

Nusa Urbancic, directora de Campanyes de Changing Markets detalla: “El nostre informe mostra que fins i tot els que millor funcionen, com ALDI i LIDL, tenen una doble moral a l'hora d'abordar la crisi del plàstic. Obtenen bons resultats al Regne Unit i Irlanda, però mostren resultats pèssims a Espanya, per exemple”. I prossegueix: “Aquestes diferències no s'expliquen per tenir lleis diferents, sinó que evidencia que ni un sol gran supermercat està responent a la crisi del plàstic amb la urgència que aquesta situació exigeix. En lloc d'invertir en solucions, ho estan fent en greenwashing”.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: