El retorn de llaunes, ampolles i brics a les botigues: una realitat cada vegada més pròxima a Espanya

Dijous 23 Desembre 2021

-El ple del Congrés, amb un ampli consens, vota a favor d'una Llei de Residus que vol recuperar la pràctica de ‘Retornar el Casc’ i evitar així que cada dia a Espanya 35 milions d'envasos de begudes es perdin i contaminin el nostre entorn.

-Vendre aigües, refrescos, sucs i cerveses amb un petit dipòsit que es recupera quan retornes l'envàs buit a qualsevol comerç ha permès a més de 40 regions en el món reutilitzar o reciclar més del 90% de les seves llaunes, ampolles i brics.

-El text, que ha rebut el suport de la Cambra Baixa i que ara ha de viatjar al Senat, té marge de millora en dos punts clau: que el Sistema de Dipòsit incorpori les ampolles de vidre i que es posi en marxa al més aviat possible per a garantir el compliment dels objectius de la Directiva de Plàstic d'un sol ús.



El ple del Congrés dels Diputats ha fet un pas endavant clau perquè a Espanya recuperem la pràctica de ‘retornar el casc’ en botigues i supermercats i puguem evitar així que cada dia 35 milions de llaunes, ampolles i briks es perdin i contaminin el nostre entorn.


 
La votació del projecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular ha tirat endavant amb el consens d'un 80% dels representants de la cambra, simbolitzats en els vots favorables de PSOE, Unides Podemos, Ciutadans, Més País, PNB i Teruel Existeix i l'abstenció de PP i BNG, i consolida el compromís de la majoria de la Cambra Baixa amb un futur molt més sa, més net i més sostenible per al conjunt de la ciutadania.

El text aprovat confirma la determinació del Congrés d'obrir la porta a retornar en el comerç una ampolla de plàstic d'aigua, una llauna de refresc, un brik de suc o una ampolla de vidre de cervesa i recuperar els diners prèviament deixats com a dipòsit.

Es tracta d'una pràctica que està implantada en més de 40 països i regions del món i que aconsegueix que més del 90% dels envasos de begudes es recuperen per a reutilitzar-se o reciclar-se en nous envasos. A tall d'exemple, a Espanya només l'11% dels residus es reciclen en nous productes, segons Eurostat.
 
El projecte de Llei de Residus, que ara viatjarà al Senat per a completar la seva tramitació, reconeix amb aquesta aposta pel Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes una demanda amb un immens suport social. Una recent enquesta mostrava que el 85% de les persones volen retornar llaunes, ampolles i brics en botigues i supermercats al més aviat possible; especialment les ampolles de vidre, per ser els envasos més fàcils d'emplenar i reutilitzar.
 
“Deixar un dipòsit a l'hora de comprar qualsevol producte i que ens retornin aquesta fiança quan s'acabi la seva vida útil és una pràctica que ha de formar part del nostre dia a dia, i no sols amb els envasos de beguda sinó també amb piles o bateries, per exemple. És l'única manera d'assegurar-nos que aquest producte no s'abandoni mai”, ha valorado el director de Retorna, Miquel Roset.
 
S'estima que la Llei de Residus pugui tornar al Congrés al febrer per a la seva aprovació definitiva, per la qual cosa el text encara té marge de millora per a afermar dos punts clau entorn del Sistema de Dipòsit.
El primer és assegurar que es posi en marxa al més aviat possible perquè, de no ser així, s'incomplirà l'objectiu de recuperació separada d'ampolles de plàstic del 70% que marquen les directives europees per a 2025, suposat que confirma l'informe de Tragsatec encarregat pel Ministeri de Transició Ecològica de la vicepresidenta Teresa Ribera.
 
El segon és incloure les ampolles de vidre dins dels envasos que podran ser retornats en botigues i supermercats, com ja contempla la llei del Sistema de Dipòsit aprovada a Portugal.
 
La devolució del casc ha arribat al Congrés. Ara tan sols falta que arribi a la botiga.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: