El 85% de les persones a Espanya vol retornar ampolles de vidre i de plàstic, llaunes i briks a la botiga al més aviat possible

Dimecres 24 Novembre 2021

A través d'una enquesta realitzada a 1.000 persones per LinQ Market Research España, una aclaparadora majoria de la ciutadania mostra el seu suport al Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes, molt prop d'implementar-se a Espanya a través de la Llei de Residus i el Reial decret d'Envasos.

La majoria, un 58.3% de les persones enquestades, li donen una nota de deu a la idea de retornar llaunes, ampolles i briks a la botiga i 9 de cada 10 volen que la iniciativa incorpori les ampolles de vidre, alguna cosa que de moment no està en els plans del Ministeri de Transició Ecològica i que seria clau per a fomentar la reutilització.

20 entitats estatals i regionals consideren indispensable que, al costat del Sistema de Dipòsit, es contemplin objectius de reutilització d'envasos tant per a plàstic com per a vidre, evitant l'emissió de milions de tones de CO₂ a l'atmosfera.



Una immensa majoria de les persones a Espanya, gairebé un 85%, secunda la idea del Govern d'introduir al nostre país un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) per a envasos de begudes, una pràctica que consisteix en el fet que el consumidor deixa un dipòsit d'uns cèntims quan compra aigües, cerveses, sucs o refrescos, que recupera quan retorna al comerç l'envàs buit, ja siguin llaunes, ampolles de vidre i de plàstic o briks. Aquesta és la principal conclusió que s'extreu d'una enquesta realitzada recentment per la consultora LinQ Market Research i presentada per un conjunt de 18 entitats de la societat civil que, també a inicis d'any, van denunciar a Espanya davant la Comissió Europea per no complir els objectius de reciclatge i reutilització de la UE per a 2020.

La recerca, en la qual han participat 1.000 dones i homes d'entre 18 i 65 anys de tot l'Estat espanyol, suposa un reforç als plans de l'Executiu que, a través del projecte de Llei de Residus i de Reial decret d'Envasos, ha obert la porta a posar en marxa un sistema similar al que ja funciona amb èxit a Alemanya o els països nòrdics, on es recuperen per a la seva reutilització i reciclatge més del 90% dels envasos de begudes.

Les organitzacions han volgut presentar l'enquesta en el marc de la setmana europea de prevenció de residus i just quan s'acaba de constituir la ponència en el Congrés dels Diputats amb les 15 parlamentàries que hauran de liderar l'aprovació de la Llei de Residus, on el Sistema de Dipòsit ha de ser una mesura clau que canviï el rumb de la gestió dels residus a Espanya.



Un Sistema de Dipòsit que incorpori el vidre

9 de cada 10 persones volen que les ampolles de vidre formin part del Sistema de Dipòsit, sent l'envàs més esmentat entre les enquestades. Aquest punt és decisiu perquè, avui dia, el Ministeri de Transició Ecològica no ha contemplat aquesta opció en el seu projecte de Reial decret d'envasos. La majoria també vol que envasos de plàstic (85%), llaunes (79%) i briks (62%) formin part de la proposta de SDDR que impulsi l'executiu.  

Gairebé un 60% li posa un deu al retorn d'envasos

El 84.8% de les persones participants creu que retornar els envasos de begudes a la botiga i recuperar així els diners deixats prèviament en concepte de dipòsit és una molt bona idea (li donen una nota del 7 al 10), donant-li a la iniciativa la màxima nota possible, un 10, el 58%. En total, el 95% de les persones interrogades aproven la mesura (nota del 5 al 10) de vendre les begudes amb dipòsit i és el col·lectiu de dones joves, entre 18 i 24 anys, el que més positivament valora el fet de poder retornar llaunes, ampolles i briks a la botiga.

Un entorn lliure d'envasos abandonats

Per al 88% de les persones enquestades, la conseqüència directa de comptar amb un Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes seria la reducció de la contaminació que provoquen cada dia a Espanya els 35 milions d'ampolles, llaunes i briks que acaben en abocadors, incineradores o abandonades en carrers, camins, boscos, rius i platges.

De fet, les dades avalen aquesta percepció de dràstica reducció de la contaminació dels entorns urbans, naturals i marins. Amb la venda de les begudes amb dipòsit. Segons un informe de l'empresa pública Tragsatec sobre la viabilitat econòmica i mediambiental del Sistema de Dipòsit, la quantitat d'envasos de begudes dispersada anualment en el medi ambient com a escombraries es reduiria en 6.752 tones, limitant-se a 2.193 tones anuals en un esquema focalitzat només en llaunes i ampolles de plàstic. 

El Sistema de Dipòsit, com més aviat millor

Finalment, la fórmula condicionada al compliment d'uns objectius per a introduir el Sistema de Dipòsit a Espanya difereix de la voluntat de l'opinió pública, que demana que s'implanti al més aviat possible. El Govern aposta per posar-lo en marxa si no s'aconsegueix el 70% d'ampolles de plàstic d'un sol ús recuperades en 2023 i el 85% en 2027. No obstant això, un 93% de les persones enquestades considera que el retorn d'ampolles, llaunes i briks a la botiga hauria d'aprovar-se com més aviat millor, en un horitzó que alguns grups parlamentaris ja han situat al gener de 2023.

En els pròxims mesos, el Govern del Partit Socialista i Unides Podemos té per davant el repte d'aprovar la nova Llei de Residus i el Reial decret d'Envasos amb un acord ampli per a complir, entre altres, amb els objectius de reciclatge i recollida separada de la UE. La introducció d'un Sistema de Dipòsit ambiciós, que permeti retornar ampolles de vidre, plàstic, llaunes i briks als comerços, compte, en ple debat polític, amb un suport massiu de l'opinió pública.  

Organitzacions impulsores de l'enquesta:



 

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: