Recuperats del Parc de Collserola 3.500 quilos de residus abandonats

Dilluns 21 Setembre 2015

Una cinquantena de voluntaris han dut a terme una acció de neteja, on els elements més presents han estat les ampolles de plàstic, vidre i llaunes. La Fundació per a la Prevenció de Residus, Retorna i els veïns participants reclamen solucions efectives, com el Sistema de Dipòsit i Retorn d’envasos, per aconseguir que aquestes intervencions no siguin necessàries en el futur.

Llaunes, ampolles, brics, bosses, restes de plàstic, runa, roba, sabates, mobles d’oficina, aspiradors, vàters, bidets... Aquest és el catàleg de residus abandonats que una cinquantena de voluntaris han recollit durant més de quatre hores aquest diumenge al Parc de Collserola. En una acció de neteja i recollida de residus organitzada conjuntament per les Associacions de Veïns de Vallvidrera, Rectoret, Mas Sauró i Mas Guimbau, la Fundació per a la Prevenció de Residus i l’Associació Retorna, els voluntaris s’han repartit el Parc en quatre zones per recollir 3.500 quilos de residus abandonats en aquest espai natural que actua com a pulmó de Barcelona. Els voluntaris, entre sorpresos i indignats, han recuperat d’entre els camins i arbres d’aquest espai natural privilegiat més de 3 tones de runa i més 400 quilos d’envasos, film, tèxtil, residus voluminosos, ferralla i neumàtics. Més enllà del pes, les ampolles de plàstic, de vidre i les llaunes han estat els residus més presents durant l’acció. S’han recollit més de mig miler d’aquests envasos de begudes, amb un pes de 150 quilos.    
 
"Aquestes tres tones i mitja de residus recuperats posen de manifest la problemàtica existent al territori pel que fa a la prevenció en la generació i l'abandonament de residus. Només pel que fa les llaunes, ampolles i brics, cada dia a Catalunya es perden i contaminen el nostre entorn 5,5 milions d’envasos de begudes. ¡Cada dia!", ha detallat Rosa García, directora de la Fundació per a la Prevenció de Residus.
 
Mentre molts barcelonins gaudeixen de manera puntual de Collserola com a espai lúdic i per a la pràctica esportiva, els veïns conviuen amb aquesta cara menys amable del Parc. “Tot i que hi ha una protecció activa del Parc i el seu entorn, la realitat és que la contaminació continua sent un greu problema. Collserola és un espai natural amb centenars de punts negres on s’hi acumulen els residus i, si no s’implanten mesures correctores, la situació no farà més que empitjorar”, ha diagnosticat Joan Baucells, representant de l’Associació de Veïns de Santa Maria de Vallvidrera – Mas Sauró. Segons dades del Consorci del Parc Natural, només en tasques ordinàries de neteja es recullen anualment més de 80.000 quilos de brossa a Collserola, el que suposa un cost de 210.000 euros i que a més, com demostren les 3 tones i mitja recuperades avui, no evita que els residus segueixin abandonant-se contínuament. “Accions com aquestes són essencials per detectar problemes i fer evident la feina que tenim per endavant per tal d'evitar que se segueixin abandonant residus en un entorn tan important com és el Parc Natural de Collserola. Volem expressar el nostre suport per seguir fent possible aquestes accions, però sobretot volem col·laborar amb tots ells i totes elles per cercar les solucions que ens portin a generar menys residus i a sensibilitzar a la ciutadania sobre la seva gestió”, ha explicat Janet Sanz, tinenta d'alcaldessa d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona.
 
És per això que veïns i associacions han volgut emmarcar l’acció de neteja en plena campanya electoral del 27S i així fer visible, tant les greus conseqüències econòmiques i ambientals d’aquest abandonament massiu, com la necessitat d’apostar per un model de gestió de residus molt més eficient que inclogui les eines i els incentius necessaris per assolir una veritable economia circular de productes on els productes mai arriben a convertir-se en residus perquè sempre es conserven i tracten com a recursos. “Avui hem trobat centenars d’ampolles i llaunes abandonades cosa que, si les begudes es venguessin amb un dipòsit de 10 cèntims que la gent recupera quan torna l’envàs buit a qualsevol comerç, no succeiria. El Sistema de Dipòsit i Retorn d’envasos és l’exemple perfecte d’una eina fàcil, compatible amb el sistema actual, necessària i que ja ha demostrat que funciona a més de 40 regions del món que solucionaria aquest problema”, ha proposat Miquel Roset, director de Retorna.
 
A Catalunya també es va comprovar l’eficiència del Sistema de Dipòsit i Retorn el 2013, quan a Cadaqués és va dur a terme una prova pilot gràcies a la qual es van acabar recuperant més del 90% dels envasos de begudes del municipi empordanès. De fet, davant dels bons resultats d’aquella prova i dels beneficis que comportaria la seva implantació, Junts pel Sí, Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i les CUP s’han compromès en els seus programes electorals a impulsar el Sistema de Dipòsit i Retorn si accedeixen al govern després del 27S. Aquestes candidatures representaran, segons totes les enquestes elaborades fins ara, més del 80% del vot de l’electorat català.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: