Alarma davant el possible pas enrere en protecció ambiental d'Juncker

Dilluns 15 Desembre 2014

Retorna manifesta la seva preocupació sobre la retirada del paquet de mesures sobre Economia Circular. La reacció a aquesta possibilitat ha estat unànime, amb 23 Estats membres, el Parlament Europeu, els mitjans de comunicació, ONG i pesos pesats europeus tractant d'aturar aquesta concessió a grups de pressió de la indústria.

Entre les 80 peces legislatives que podran no ser incloses en el programa de treball de la Comissió Europea (CE) de 2015, la Comissió podria deixar caure el Paquet per a una Economia Circular i d'Aire Net, al·legant que no té "possibilitats d'acord" . No obstant això, la reacció a aquesta notícia ha estat massiva. En l'última reunió de la comissió de medi ambient del Consell Europeu, 23 Estats membres han votat a favor de mantenir-lo i 11 ministres de medi ambient de Estats membres han demanat la seva continuïtat, a més de peticions de sectors industrials, agents socials, grups ambientals, etc.

Retorna se suma als grups que han exercit pressió sobre l'equip de Juncker i manifesta la seva preocupació que la proposta de l'antiga Comissió sigui rebutjada o modificada de forma significativa. La principal modificació sembla que tendiria a anul·lar o rebaixar les mesures que es refereixen a residus, i que inclou objectius més ambicions de reutilització i reciclatge, i posa límits estrictes sobre l'abocament i la incineració.

El paquet d'Economia Circular, que va ser presentat al juliol, inclou un objectiu de reciclatge del 80% per a envasos el 2030 i la prohibició d'enviament de materials reciclables als abocadors per a l'any 2025.

Per a Espanya, l'esperança per avançar en matèria ambiental prové de la legislació europea, fins ara més avançada i ambiciosa. El senyal que l'equip de Juncker vol manar- defensa de l'economia a costa del medi ambient - podria significar un seriós revés en matèria ambiental per a tots els països en la mateixa situació.

Demà dimarts, la Comissió decidirà finalment el futur de tots dos paquets: mantenir-los com estan, adaptar o rebutjar per complet. Això va a definir la direcció que en matèria ambiental i econòmica prendrà la CE, i Retorna, juntament amb multitud de sectors implicats, tenen l'última opció de fer sentir la seva veu i demanar Juncker i el seu equip que mantinguin aquestes peces vitals de legislació ambiental.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: