Canàries es declara incapaç de tancar 20 dels abocadors denunciats per Europa

Dimecres 5 Novembre 2014


Després de la denúncia de la Comissió Europea a Espanya del passat mes de setembre instant-lo a clausurar 63 abocadors inactius abans de 2015, 24 d'ells situats a Canàries, des de la Conselleria de Medi Ambient de l'arxipèlag s'ha declarat aquesta setmana que no es podrà fer front a aquesta petición.En veu del director general de Protecció de la Natura, Pere Costa, el govern canari va avançar que el 2015 planeja Cerar quatre abocadors il·legals de residus a Fuerteventura (Barranco de Butiondo), Tenerife (Tejina), el Hierro (Muntanya del Tesoro) i La Gomera (El Lano), però que serà incapaç de fer el mateix amb els altres 20 que estan denunciats. 

Segons les declaracions de Cuesta, es tracta d'una qüestió de temps i diners. Aquesta va ser la justificació del representant de la Conselleria de Medi Ambient: "Li estem demostrant [a Europa] que estem treballant en el tema, i evidentment estem intentant que si algun dels processos tenen multes evitar perquè cal dir-li a Brussel·les que no podem fer-ho millor en el temps que ens estableix". No obstant això, el plantejament i l'argumentació de l'administració canàries són, si més no, discutibles. 

Afirmar de manera categòrica que no es pot complir amb el mandat de la Comissió Europa és molt preocupant, ja que les raons esgrimides per l'organisme comunitari en la seva petició de tancament d'aquests abocadors són realment greus. La denúncia d'Europa es va justificar "en no haver-se pres totes les mesures necessàries per garantir que la gestió de residus es dugui a terme sense posar en perill la salut humana ni perjudicar el medi ambient"

Pel que fa a l'ajustat termini, no és que aquesta advertència els arribi a Espanya ia les Canàries d'improvís precisament. En fer la denúncia, la Comissió Europea recordava explícitament a Espanya que ja no havia complert amb un primer compromís de finalitzar les obres de tancament d'aquests abocadors a finals de 2011 i que aquesta era la tercera advertència que l'organisme comunitari llançava a Espanya sobre el tema, després d'una carta de març de 2007 i un primer dictamen motivat enviat a l'octubre de 2008. 

I sobre el tema pressupostari, resulta també irònic el pronunciament de l'administració de l'arxipèlag quan, fa menys d'un mes, la pressió exercida en les últimes setmanes per Ecoembes, representant principalment de la indústria envasadora, va fer que es rebaixés i retardés la proposta de implantació d'un Sistema de Retorn d'envasos aprovada pel Parlament canari. La mesura estava de posar un funcionament està justificada per evitar precisament que, cada dia, milions d'envasos segueixin enterrant-se en els abocadors canaris, però ara s'haurà d'esperar fins a 2016 per veure si el projecte del Sistema de Retorn, que no té cap cost per el govern canari, que genera estalvis als municipis i que situa la taxa del reciclatge d'envasos de begudes fins al 98%, avança. 

De moment, i per l'argumentat pel Govern Canari, els 20 abocadors continuaran sent un perill per a la salut dels ciutadans del archipiçelago i per a la seva Medi Ambient. La llista la formen Cova Lapa, Franja Costera Botija i Muntanya de Amagro, tots ells a Gáldar, dos més a Fuerteventura (Antigua i Tuineje), un a Lanzarote (Yaiza), quatre més a Tenerife (Guia d'Isora, Güímar, Granadilla de abona i Santiago del Teide), quatre a La Gomera (Hermigua, Agulo, Vall Gran Rei i Alajeró), mateix nombre a La Palma (Puntagorda, Tijarafe, Fuencaliente i Santa Creu de la Palma) i dos a El Hierro (Frontera i Valverde). A més, a aquests es sumen set més també denunciats per les seves condicions per Europa i que han de ser o adaptats a la normativa vigent o clausurats. Són Barranc Sec a La Palma, Zurita a Fuerteventura, Zonzomas a Lanzarote, Juan Gran a Gran Canària, Arico a Tenerife, La Dehesa a El Hierro i Barranc Revolcadero a La Gomera.

-Informe situació Abocadors a Espanya: Un Jaciment a les Escombreries

-Així és un abocador: Salto del Negro, a Gran Canaria


Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: