El Sistema de Retorn d'envasos s'obre pas amb dificultat a les Canàries

Dilluns 27 Octubre 2014

Malgrat una ferotge oposició de la indústria envasadora representada a Ecoembes, la disposició que promou el SDDR a l'arxipèlag ha estat aprovada al Parlament.

La disposició addicional a la Llei 1/1999 de residus de Canàries que promou la implantació d'un Sistema de Retorn d'envasos (SDDR) va ser aprovada el passat dimecres al Parlament insular. Amb aquesta mesura, el màxim òrgan representatiu de l'arxipèlag manté la seva decisió d'implantar un SDDR per evitar que, cada dia, milions d'envasos segueixin enterrant-se en abocadors o abandonant-se per tot el territori. 

No obstant això, la pressió exercida en les últimes setmanes per Ecoembes, representant principalment de la indústria envasadora, ha estat tal que la proposta inicial per a la implantació d'un Sistema de Retorn d'envasos s'ha rebaixat i retardat. Aquesta oposició frontal als nous models de gestió de residus i en especial al SDDR, implantat amb rotund èxit a Europa en països com Alemanya, Noruega o Dinamarca i més de 40 regions del món i que va demostrar la seva eficàcia en el nostre país en la prova pilot realitzada a Cadaqués, respon a l'interès particular d'un sector industrial per mantenir el sistema actual, cada vegada més qüestionat per la seva ineficàcia. 
 
Amb aquesta aprovació, s'obre un nou panorama a l'arxipèlag. El nou text condiciona la posada en marxa de Sistema de Retorn a l'assoliment pels SIGs (el sistema de contenidors) d'uns objectius impossibles de complir però fàcils de canvi d'imatge. Per tant, queda ara en mans de les autoritats canàries, amb el suport de la societat civil, el posar en marxa els instruments i mesures de control per assegurar unes dades rigoroses que permetin implantar el Sistema de Retorn, una necessitat imperiosa per a Canàries. A més, diferents sectors industrials i econòmics també se sumen a la demanda d'un SDDR per a l'aprofitament i la gestió eficient dels residus, en el marc dels sistemes d'economia circular que procura que els recursos no es converteixin en residus. 

I és que aquesta decisió del Parlament canari posa les bases per revertir la insostenible gestió actual dels residus a Canàries on, com a mostra, més de 25 abocadors insulars estan denunciats per la Comissió Europea en diferents processos, al mateix temps que els índexs de recollida selectiva d'envasos se situen entre el 15%, d'acord amb les dades d'un estudi de caracterització realitzat recentment, i el 4% segons un altre informe publicat el juliol d'aquest any per la plataforma 'La incineració no és la solució"

"Esperem que l'administració canària no cedeixi davant els interessos individuals d'un sector industrial poderós que realitza un maquillatge groller de les dades reals i faciliti la implantació d'un Sistema de Retorn, primant així els beneficis socials, ambientals i econòmics de tots els canaris", han sol·licitat els impulsors de Retorna, que a la vegada es posen a disposició dels dirigents i ciutadans de Canàries per impulsar definitivament el SDDR, que genera ocupació verda, aconsegueix índexs de reciclatge de fins al 98% i redueix dràsticament l'abandonament d'envasos i els residus marins. 

Canàries està davant l'oportunitat de col·locar-se a l'avantguarda del reciclatge i reutilització a l'estat espanyol, on s'abandonen, s'incineren o porten a abocador 28 dels 51 milions d'envasos que els productors de begudes posen en el mercat cada dia.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: