PIMEC Comerç i Retorna impulsen conjuntament el Sistema de Retorn d’envasos a Catalunya

Dimecres 8 Octubre 2014

Ambdues associacions han signat un conveni de col•laboració per promoure el Sistema de Retorn d’envasos al nostre país i treballar conjuntament amb el disseny del millor model possible per a la implantació d’aquest sistema en el nostre territori.

El president de PIMEC Comerç, Alejandro Goñi, i el director de l’Associació Retorna, Miquel Roset, han signat un conveni de col•laboració per impulsar millors pràctiques en la gestió i recuperació dels residus d’envasos, i treballar conjuntament en el disseny d’un model català de Sistema de Retorn d’envasos de begudes (SDDR). En aquest sentit, el conveni formalitza el suport de PIMEC Comerç amb un sistema de gestió d’envasos eficient i sostenible i assegura que la proposta per a la implantació de l’SDDR a Catalunya estigui adequada a la realitat del comerç català i del ciutadà.

Aquest mètode de reciclatge comportarà avantatges en el comerç de proximitat, segons assegura Alejandro Goñi: “Els beneficis del Sistema de Retorn d’envasos pel comerç són múltiples, ja que el fet de retornar l’envàs al botiguer dinamitza l’activitat comercial i promociona el comerç de proximitat. La implantació d’aquest sistema compta amb tot el nostre suport i la nostra voluntat de participació en aquest projecte”. L’SDDR és un sistema de gestió de residus d'envasos de begudes que associa un dipòsit de 10 cèntims a cada beguda que es compra, dipòsit que li és retornat al consumidor quan aquest retorna l'envàs buit en el mateix establiment on ha fet la compra, o en qualsevol altre, pel seu correcte reciclatge o reutilització. Afecta els envasos metàl•lics, de plàstic, de vidre i brics, d'aigua, sucs, refrescs i cervesa. 

Per la seva banda, Miquel Roset ha fet èmfasis en la importància que PIMEC Comerç estigui jugant un rol actiu en aquest procés: “El suport de PIMEC Comerç a l’SDDR contribueix a l’èxit de la seva implantació, ja que la participació del comerç és clau i permetrà que el Sistema de Retorn d’envasos gestioni eficaçment el 20% del volum de tots els residus municipals”, ha valorat. El director de Retorna també ha volgut destacar el compromís de PIMEC Comerç amb el conjunt de la societat catalana amb passos com aquest. “La participació de PIMEC Comerç en el projecte del Sistema de Retorn d’envasos és una mostra més del compromís del comerç català amb els ciutadans, la sostenibilitat i el comerç responsable”, ha afegit.

A mitjans de l’any 2013 es va fer una prova pilot de l’SDDR a Cadaqués que va demostrar que el Sistema de Retorn d’envasos augmenta l'eficàcia (més envasos recollits i reciclats o reutilitzats) i l'eficiència (més qualitat de materials reciclats i menor consum energètic) del sistema actual. En només tres mesos, a Cadaqués es van arribar a recuperar més del 90% dels envasos de begudes posats en el mercat. 

El Sistema de Retorn d’envasos pot complementar l'actual sistema de contenidors groc i verd i permetria evitar que cada dia a Catalunya 5,5 milions d’envasos de begudes acabin abocats, incinerats o abandonats en el nostre entorn.
 

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: