Brussel.les avança en una nova denúncia contra Espanya per la situació il•legal de 63 abocadors inactius

Divendres 26 Setembre 2014

Espanya porta anys incomplint la Directiva marc sobre residus i Brussel.les continua traient-li els colors per aquesta ineficient gestió. Ara, la Comissió Europea ha doblat les seves denúncies sobre l'estat dels nostres abocadors i ha enviat un dictamen motivat perquè Espanya segelli i restauri d'una vegada 63 abocadors inactius que continuen fora de la legislació comunitària.  


La Comissió Europea ha tornat a qüestionar a Espanya per la ineficient gestió dels seus abocadors. Si l'organisme europeu ja havia decidit el passat mes de juliol portar a l'estat espanyol al Tribunal de Justícia de Luxemburg per l'estat il·legal de 31 dels seus abocadors que encara romanen actius, ara Brussel·les ha decidit avançar en un altre procediment que també té obert contra Espanya per no haver segellat i restaurat des de 2006 63 abocadors inactius.

 Concretament, la Comissió Europea ha emès un dictamen motivat, el segon pas de tres en el procediment de sanció comunitària, perquè Espanya actuï d'una vegada i tancament, segelli i restauri 63 abocadors, que encara que inactius, romanen en situació il·legal. Brussel·les ha recordat a Madrid que està infringint la Directiva marc sobre residus en aquests 63 abocadors "en no prendre totes les mesures necessàries per garantir que la gestió de residus es dugui a terme sense posar en perill la salut humana ni perjudicar el medi ambient".

En aquest dictamen motivat, la Comissió Europea recorda Espanya que no ha complert amb el seu compromís de finalitzar les obres de tancament d'aquests abocadors a finals de 2011 Madrid ha posposat ara aquest compromís fins al 2016, cosa que no convenç Brussel·les i que ha motivat que s'avanci amb la infracció. Aquesta és la tercera advertència que l'organisme comunitari llança a Espanya sobre el tema, després d'una carta de març de 2007 i un primer dictamen motivat enviat a l'octubre de 2008.

Si Espanya no compleix amb la legislació europea i tanca aquests 63 abocadors, corre el risc que el cas sigui remès al Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg, cosa que podria provocar una sanció molt elevada per a l'estat espanyol.

Això és el que va passar precisament el passat mes de juliol amb una altra denúncia que Brussel·les té oberta contra Espanya per l'estat il·legal de 32 dels seus abocadors actius. Espanya hauria d'haver clausurat o actualitzat aquests abocadors fa més de cinc anys, però encara segueixen en funcionament, cosa que va fer vessar la paciència comunitària fins al punt de portar el cas a Luxemburg. "La Comissió considera que ja ha donat prou advertències a Espanya, que ja no té opció per regularitzar la situació abans que el Tribunal de justícia dictamini sentència", va confirmar Brussel·les.

Des de la plataforma Retorna fa temps que es ve denunciant repetidament la deficient gestió dels residus a Espanya, on el 63% dels mateixos acaben enterrats, un 10% incinerats i només es recicla o composta un escàs 27%. Precisament, en l'informe 'Un Jaciment a les escombraries', presentat el 2013, ja es posava de manifest la gravetat de la situació dels abocadors espanyols.

Des Retorna s'exigeix ​​una política decidida que promogui la prevenció, la reutilització amb objectius inequívocs, el Sistema de Retorn per als envasos de begudes i la recollida selectiva de la matèria orgànica, entre altres mesures. Només així es podrà invertir la situació actual i assolir els objectius europeus de 70% de reciclatge i prohibició de l'abocament o incinerat de residus reciclables en 2030.

De moment, l'actual política de gestió de residus i l'absència total de transparència quant a les dades, ja ha provocat que Brussel porti a Espanya al Tribunal de Justícia per la seva mala praxi mediambiental en una ocasió i està a punt de fer-ho per segona vegada amb aquesta nova denúncia.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: