Un estudi a Austràlia demostra l'eficiència del SDDR contra els residus marins

Dilluns 15 Setembre 2014

A les costes d'Austràlia del Sud, estat amb Sistema de Retorn d'envasos de begudes, es troba una proporció molt menor d'ampolles i llaunes que a la resta del país, segons conclou l'informe. 

Els resultats d'un prestigiós estudi presentat recentment a Austràlia conclouen amb rotunditat que el Sistema de Retorn d'envasos de begudes és una gran eina en la lluita contra els residus marins, ja que en les costes i mars dels estats australians amb un SDDR es troben molts menys residus d'ampolles i llaunes que a la resta del país. 

Austràlia, que actualment discuteix la implantació nacional d'un Sistema de Retorn per als envasos de begudes, ja compta amb dues regions amb un Sistema de Retorn: Territori del Nord i Austràlia del Sud, lloc sobre el qual precisament s'han recollit aquestes valuosos dades. L'estudi revela que a Austràlia del Sud es troben una resta de llauna o ampolla per cada 12 ítems recuperats, mentre que en llocs sense SDDR com Nova Gal·les del Sud o Victòria aquesta proporció és d'una llauna o ampolla per cada tres residus i per cada cinc residus respectivament. 

La Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), organització d'investigació científica australiana acaba de fer púbiclo aquest informe titulat 'Understanding the effects of marine debris on wildlife (comprenent els efectes dels residus marins en la vida silvestre)'.

La seva investigadora principal ha estat Britta Denise ha afirmat: "Gairebé no hem trobat ampolles de plàstic o llaunes plenes o ampolles de vidre en l'estat de South Australia i atribuïm això al Sistema de Retorn d'envasos que funciona en aquest territori". I amplia: "Els residus de la indústria de begudes comprenen al voltant d'un terç del que hem trobat i algunes estimacions els situen com la meitat de totes les escombraries marina que es troba en el món"

L'estudi és un meticulos treball de més de tres anys de durada en el que per a comprendre i atacar el fenomen dels residus marins, els investigadors del CSIRO han visitat més de 170 punts de la costa australiana per completar més de 575 transsectes d'anàlisi. A intervals de 100 quilòmetres, s'han analitzat tots els residus trobats a la costa i en els mars australians. 

A més de certificar les greus conseqüències que els residus marins tenen per a la fauna i la flora australianes, l'informe acaba amb el mite urbà que els residus trobats a les costes provenen d'altres llocs. "La majoria dels residus marins de les costes australianes provenen del propi país. El comportament dels consumidors i els abocaments il · legals són la principal causa del problema", conclou l'estudi.

Consulta el resum executiu de l'informe

Consulta el reportatge televisiu sobre l'estudi

 

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: