En el Dia Mundial del Medi Ambient, reivindica al teu #heroimediambiental

Dijous 5 Juny 2014

Aprofitem aquest 5 de juny per retre homenatge a les persones que no fan servir aquest dia per rentar la seva imatge pública i que realment es preocupen pel nostre entorn durant tots els dies de l'any.

"Necessitem un lobby mediambiental, ONG i individus que portin acció directa tant als carrers com a tots els entorns". La frase l'ha pronunciat aquesta mateixa setmana el comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik, durant la Setmana Verda de la Unió Europea i il•lustra a la perfecció el que hauria de ser el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra avui 5 de juny. O almenys així ho entenem des Retorna

Més enllà d'utilitzar aquesta data perquè algunes associacions que representen els grans interessos econòmics comparteixin fotos de paratges naturals idíl•lics i facin compromisos mediambientals que mai compliran per netejar la seva consciència, des Retorna volem reivindicar en el Dia Mundial del Medi Ambient a les persones i col • lectius que es preocupen per millorar el nostre entorn cada dia. Aquests lobbystas mediambientals als quals es refereix Potocnik, aquests individus que realment volen canviar les coses.

A Retorna, en ser una associació impulsada per 19 organitzacions plena de persones com aquestes, els coneixem bé. Junts treballem cada dia per millorar el sistema actual de recollida de residus d'envasos (contenidor groc i verd), perquè s'implanti un Sistema de Retorn d'envasos de begudes que obri la porta als reutilitzables, que tripliqui les taxes de reciclatge, que transformi els envasos en nous envasos, que construeixi un model més just per a la totalitat de la població i no només per als envasadors i que eviti que cada dia a Espanya s'enterrin, s'incinerin o abandonin 28 milions d'envasos de begudes.

I en aquest 5 juny volem anar més enllà i que el Dia Mundial del Medi Ambient serveixi perquè els que realment es preocupen pel nostre planeta tinguin un reconeixement, per reivindicar els nostres herois mediambientals. Aprofitant el 5, nosaltres compartim 5 històries de persones de tot el món que amb la seva tasca diària ens inspiren i que considerem un exemple. Si tu també vols reivindicar avui al teu heroi mediambiental, fes com nosaltres i difon la seva història a les xarxes socials (#heroimediambiental)

5 Herois Mediambientales

-Andreu (Espanya)
Andreu fa anys que regenta la licoreria Casa Garcia al barceloní barri de Sant Andreu no com un negoci a l'ús, sinó com un lloc en el qual reivindicar l'ús d'envasos reutilitzables. A la seva botiga es poden tornar els cascos de vidre de cervesa, aigua amb gas i llet : Es paga només pel líquid i l'envàs quan es retorna es reutilitza, donant així l'esquena al model que promoguin les grans corporacions perquè només consumim envasos d'un sol ús.


-Milena i Sara (Alemanya)
Aquestes dues noies van decidir demanar finançament a través de plataformes de micromecenatge per crear la primera xarxa de supermercats sense ninún envàs. Necessitaven 45,000 euros, però ja porten més de 100,000 i ' Original Unverpackt ' està cada vegada més prop de ser una realitat. Consum de proximitat i lliure de qualsevol embolcall o embalatge a Berlín.




-Boyan (Grècia)
Aquest adolescent apassionat de submarinisme, fart que després de cada immersió veiés més residus que peixos, va idear el concepte de recol • lecció passiva. Ha dissenyat una mena d'estació selectora per aprofitar el moviment i els corrents dels oceans per concentrar els residus en un punt en concret i capturar-los, tot amb barreres que no perjudiquen gens la vida marina.



-Marino (Perú)
Marí Morikawa és un científic peruà que ha aconseguit descontaminar pràcticament tot sol i pel seu propi compte una llacuna a Perú, desenvolupant una tecnologia que ara planeja aplicar al llac Titicaca i el Riu Chira. Malgrat que els vilatans li advertien que emmalaltiria mentre realitzava la seva feina, ell no va desistir en la seva obstinació fins aconseguir-ho.




-Gregory (EUA)
Gregory Kloehn és un artista d'Oakland ( Califòrnia ) que es passa el dia als abocadors per recuperar matèria primera i reutilitzar construint refugis per a la gent que dorm al carrer. Economia circular, residu zero i solidaritat.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: