Cada any tirem mig milió de tones d'envasos de begudes

Divendres 16 Maig 2014

En el Dia Mundial del Reciclatge, els recicladors, consumidors, sindicats i ONG ecologistes que conformen Retorna demanen a Ecoembes i Ecovidrio que implantin un Sistema de Retorn d'envasos de begudes complementari al sistema de contenidors actual.

Si mirem en qualsevol contenidor de resta (el verd o gris), veurem que està ocupat en gran mesura per tot tipus d'envasos que haurien d'anar a parar al contenidor groc. Concretament, fins al 77 % del volum del contenidor de resta són envasos, segons un estudi de la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable.

Als carrers, papereres, muntanyes o platges de la península és habitual trobar tot tipus d'envasos abandonats. De fet, un altre estudi del Gremi de la Recuperació de Catalunya calcula que gairebé mig milió de tones d'envasos de begudes acaben cada any enterrades en abocadors o cremats en incineradores, materials que si recuperessin podrien reciclar per valor de 100 milions d'euros / any. Amb aquesta realitat, no és d'estranyar que Europa ens situï en el furgó de cua dels estats membres en matèria de reciclatge i Eurostat, l'agència europea d'estadística, xifri en un 15 % el percentatge de residus municipals reciclats al nostre país el 2012.

El dissabte celebrem el Dia Mundial de Reciclatge i, com cada dia a Espanya, més de 2.000 camions plens d'envasos de begudes aniran a enterrar aquest material a un abocador. Es tracta d'un malbaratament ambiental, social i econòmic difícil de justificar i per al qual, a més, hi ha solucions.

Els recicladors, consumidors, sindicats i ONG ecologistes que formen de Retorna demanen a Ecoembes i Ecovidrio, representants dels envasadors i de la gran distribució i gestors del sistema actual de contenidors, que implantin un Sistema de Retorn d'envasos de begudes complementari a l'actual que permetria recuperar en origen i reciclar fins a convertir en un nou envàs més d'un 90 % dels envasos de begudes, els més abandonats i consumits. Es tractaria de recuperar el costum de ' tornar el casc ' al comerç per evitar que dels 51 milions d'envasos de begudes que cada dia es posen al mercat, 28 acabessin en abocadors o incinerats.

En més de 40 regions del món ja han recuperat amb èxit aquest sistema que associa a cada envàs un dipòsit, que es deixa en comprar la beguda i es recupera en retornar l'envàs. D'aquesta manera, l'envàs es converteix en un recurs i el reciclatge s'eleva fins al 98.5 %, com passa actualment a Alemanya per exemple, sense costos extres per a l'administració central i amb importants estalvis per a les administracions autonòmiques i municipals.

"Estem enterrant en abocadors i cremant en incineradores materials molt valuosos, com la matèria orgànica, fonamental per als nostres sòls, o els metalls i plàstics dels envasos, perfectament reutilitzables o reciclables. És una aberració prescindir d'aquests recursos quan estem esgotant el planeta", valora referent a la gestió actual dels residus a Espanya Liliane Spendeler, directora d'Amics de la Terra.

"La implantació d'un Sistema de Retorn afloraria 500.000 tones a l'any de materials de recuperació a un nivell de qualitat proper a la matèria primera", indica per la seva banda Xavi Riba, president del Gremi de Recuperació de Catalunya.

A més de la implantació d'un Sistema de Retorn per a envasos de begudes, que permetria tornar a obrir la porta al fet que el consumidor pogués triar l'ús d'envasos reutilitzables, els impulsors de Retorna recolzen més mesures com la limitació de productes d'un sol ús ; el foment de la reutilització i la recollida selectiva de la matèria orgànica perquè en els propers anys, Espanya sí es pugui sentir realment orgullosa a l'hora de celebrar el Dia Mundial del Reciclatge.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: