"Necessitem un canvi de paradigma en la gestió dels residus municipals"

Dijous 13 Març 2014

Resum de la jornada ' Els nous reptes de la gestió dels residus de competència municipal ' organitzada pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i en què van participar tres socis de Retorna: AERESS, Istas CCOO i Amics de la Terra.

Durant la inauguració el passat dimarts de la jornada sobre ` Els nous reptes de la gestió dels residus de competència municipal ', Arias Cañete, ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, ha assenyalat que a Espanya s'hauran d'implantar noves mesures per augmentar en un 20% el reciclatge de residus domèstics si es vol passar de actual 30 al 50%, objectiu de la UE per al 2020. Gran part dels ponents, però, van destacar la manca de fonts fiables i contrastades de dades, el que fa dubtar de quin és el punt de partida real.

També va anunciar que el Ministeri ha iniciat la revisió del Pla Nacional Integrat de Residus 2008 - 2015 i ha assenyalat que el seu objectiu és conèixer les propostes de tots els agents i sectors en l'elaboració del pla. El nou Programa Marc ha de permetre complir els objectius comunitaris en els terminis establerts. En un discurs ple de bones intencions, que queda per veure si es concreta en mesures efectives, ha insistit que la Unió Europea i Espanya estan immerses en la construcció d'un model de desenvolupament més sostenible, pel que considera " clau " introduir millores en els objectius previstos.

Tres membres de Retorna participar en la jornada, i van oferir al públic les seves propostes per al nou PNIR, que permetin avançar no només cap als objectius del 2020, si no cap a un nou model basat en una economia circular neta.

En primer lloc, Laura Rubio, directora d'AERESS, va valorar la situació de partida destacant la manca d'una aposta clara, obligatòria i legislada, que fomenti la reutilització / preparació per a la reutilització. Va destacar diverses mancances en aquest sentit, i punt entre les propostes d'AERESS davant la revisió del PNIR, les següents:
• Objectius separats de reutilització i reciclatge
• Desenvolupament de sistemes de recollida selectiva i tractament de les diferents fraccions per garantir un flux suficient i de qualitat.
• No permetre l'abocament de residus primaris
• Concretar el suport a xarxes i centres de reutilització i reparació
• Dinamitzar el mercat de segona mà i el mercat de productes reutilitzats, com pot ser un IVA reduït -
• Tancar les portes a les activitats il · lícites

Per la seva banda, Jesús Pérez, responsable de residus d'ISTAS - CCOO, que en aquest cas representava també a la UGT, va destacar entre les seves propostes la necessitat de tractar adequadament la matèria orgànica, que representa un 43% del total dels residus municipals i només és tractada adequadament en un 19%. Va reclamar objectius concrets de recollida selectiva de la MO, mitjançant el cinquè contenidor o porta a porta.

Quant a la resta de fraccions, va afirmar que el 84% es recullen barrejats, el que limita la qualitat que es recupera. Entre les seves propostes per incorporar al PNIR, va sol · licitar la implantació d'un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn que permeti superar el 90 % de recuperació de material amb una qualitat òptima, la introducció mesures fiscals adequades que incloguin una taxa a l'abocament ia la incineració ; buscar sortides als residus no reciclables i no comercialitzar aquells productes els residus no siguin reciclables. Finalment, va destacar que implantar altes quotes de reciclatge i reutilització genera riquesa i ocupació.

Finalment, Liliane Spendeler, directora d'Amics de la Terra, va començar explicant la importància d'una revisió profunda del PNIR. En primer lloc, per no seguir malgastant recursos dels que Europa, i Espanya en concret, no disposa, i en segon, per no deixar passar l'oportunitat econòmica que suposen els materials reciclables que anualment s'incineren o dipositen en abocadors.

Spendeler insistir en "la necessitat d'un canvi de paradigma en la gestió de residus de competència municipal", sol · licitant que en el PNIR s'incloguessin, entre d'altres, dues mesures principals:
Recollida selectiva de la matèria orgànica com a fórmula per arribar al 50% de reciclatge que marca la normativa i com a mesura per reduir els impropis en altres fraccions. Va insistir en la necessitat de fomentar el compostatge de proximitat, el domèstic i comunitari.
Implantació d'un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn com a eina per assolir reciclatge d'entre el 90 i el 99 % dels residus d'envasos i incidir en el canvi de concepte residu / recurs.
Va exposar també els principals resultats d'un estudi elaborat per Retorna, que demostra que aquest model podria alliberar els ajuntaments de la gestió del 20% dels residus que ara gestionen, sense cost addicional.

Durant la jornada no es van permetre les preguntes, el que va anul·lar el debat i va impedir l'intercanvi d'opinions entre els ponents, molt nombrosos i amb intervencions d'escassos 10/15 minuts, i els assistents.

Els ponents van destacar la necessitat que el PNIR faci complir responsabilitat ampliada del productor i compti amb objectius específics, vinculants, quantificables, amb un repartiment clar de responsabilitats i amb un pressupost que garanteixi la seva execució i èxit. A més molts intervinents han ressaltat la importància de la fiscalitat ambiental per girar cap a una veritable aplicació de la jerarquia de residus.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: