L'Eurocambra planta cara a la contaminació plàstica

Dimecres 15 Gener 2014

Els parlamentaris a Estrasburg aproven per unanimitat una declaració en què demanen objectius vinculants de recuperació del 80% dels plàstics i insten a aplicar de manera efectiva el concepte d'economia circular, representat per eines com el Sistema de Retorn.

El ple del Parlament Europeu ha reclamat, en una resolució aprovada per majoria, la prohibició dels plàstics més perillosos per al Medi Ambient a la UE, al mateix temps que la reducció dràstica o l'abandonament de l'ús de les bosses de plàstic d'un sol ús. A més, en el mateix document aprovat pels europarlamentaris se sol·licita la introducció d'objectius vinculants per al reciclatge del 80% dels residus plàstics.

La resolució és una crida a l'acció que va més enllà del Llibre Verd de la Comissió Europea en què els diputats subratllen que els residus de plàstic estan danyant el Medi Ambient per la feble aplicació de la legislació comunitària en matèria de residus i per la manca de lleis comunitàries específiques sobre els residus plàstics."El Parlament ha mostrat el camí per fer front a l'enorme problema dels efectes perjudicials dels residus plàstics en el medi ambient i en la salut humana. En donar-li un bon ús a aquests residus, reciclant tants com sigui possible, tanquem el cicle i fem efectiu el concepte d'una economia circular. Això també ajudarà a netejar nostres mars i camps, a més d'impulsar la creació de més oportunitats d'ocupació", va declarar el responsable del document aprovat, l'italià Vittorio Prodi.

L'informe encoratja les autoritats europees locals, a la indústria del plàstic i el sector de la gestió de residus i el reciclatge a motivar i incentivar als ciutadans ia les empreses a adoptar un concepte d'economia circular, sent una de les seves principals eines els sistemes de Retorn. Com a mostra d'això, en el document s'advoca per accions concretes i campanyes com ara l'establiment d'un 'Dia Europeu dels residus de plàstics', en què els ciutadans podran tornar qualsevol volum de residus plàstics a uns punts predeterminats a canvi de una compensació monetària adequada.

A més, el text insta la Comissió a presentar propostes el 2014 per eliminar l'abocament de residus reciclables i recuperables en 2020, sense que això supose la incentivació de la valorització energètica, i reconeix la importància d'abordar el problema de les escombraries marines, fent èmfasi que la UE ha de liderar una iniciativa mundial per vigilar i reduir significativament aquest tipus de residus.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: