El Comitè de les Regions proposa l'ús de Sistemes de Retorn per lluitar contra els residus plàstics

Dimarts 5 Novembre 2013

L'òrgan comunitari aprova un informe de mesures relacionades amb el Llibre Verd de la gestió dels residus plàstics en les que assenyala als Sistemes de Retorn com una eina molt eficaç que podria aplicar a tota la UE.

El Comitè de les Regions ( CDR ), l'òrgan consultiu que representa els ens regionals i locals en la Unió Europea i que està presidit pel president de la Comunitat Autònoma de la regió de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, ha fet públic un document de recomanacions referents al LLibre Verd de la Comissió Europea sobre l'estratègia de gestió dels  residus plàstics en el nostre Medi Ambient. En un text elaborat per la representant britànica Linda Gilham i aprovat per unanimitat per tots els membres del CDR, es corrobora la necessitat urgent de revertir la situació actual de la gestió dels residus plàstics a través de dues línies destacades d'actuació : la prohibició de les bosses de plàstic i la prohibició d'enviar a abocador qualsevol residu d'aquest material.

En aquest completa anàlisi, la represetant del CDR proposa estudiar cas per cas el possible desarrolo d'un Sistema de Devolució, Dipòsit i Retorn perquè "podria ser una molt bona manera de lluitar contra els residus plàstics en el medi ambient". De fet, GILHAM insisteix en aquesta línia en diverses de les recomanacions de l'informe: "El pagament d'un dipòsit per tornar a recuperar l'envàs és una idea interessant per a la seva aplicació a nivell de la UE i relació amb els materials plàstics d'un sol ús, especialment per a les begudes".

La funció del CDR és exposar els punts de vista regionals i locals sobre la legislació de la UE així que, en l'informe el CDR justifica la seva posició perquè un Sistema de Retorn a nivell europeu per a certs productes de plàstic " reduiria la càrrega pesada que seva gestió suposa per a les autoritats locals i regionals". i prossegueix: " La Comissió Europea ha d'estudiar la millor manera d'aplicar la responsabilitat ampliada del productor a la UE, especialment en relació amb els residus de plàstic, la gestió és molt sovint responsabilitat de les autoritats locals i regionals".

De cara als nous objectius que la Comissió Europea farà públics el 2014 en matèria de residus, Gilham posa l'èmfasi en canviar la consideració del plàstic i considerar com a recurs generador d'ocupació i innovació. "La legislació mediambiental de la UE s'ha d'aplicar millor si es volen assolir els seus objectius", conclou el document.

Amb les dades recents, s'estima que de les 25 milions de tones de plàstic que es produeixen a la Unió Europea, gairebé el 50 % són enviades a abocadors. " Prohibir l'abocament de residus plàstics en un abocador a Europa és un pas lògic i pràctic per demostrar que estem prenent seriosament la nostra responsabilitat per garantir que convertim els nostres recursos en residus".

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: