Només el 15% dels envasos lleugers de begudes es dipositen al contenidor groc a Canàries

Divendres 19 Abril 2013

Els ecologistes denuncien la caòtica gestió dels residus a l'arxipèlag canari i exigeixen una llei per implantar el Sistema de Retorn d'envasos.



Les organitzacions ecologistes més representatives de l'Estat espanyol -Ecologistes en Acció, Greenpeace, Amics de la Terra i la Fundació Global Nature, a més de l'alemanya Deutsche Umwelthilfe -, han denunciat avui conjuntament durant una roda de premsa celebrada a Santa Cruz de Tenerife la caòtica gestió dels residus que hi ha a tot el país, amb especial incidència a les illes Canàries. Les quatre organitzacions van coincidir a assegurar que la implantació d'un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d'envasos seria el primer pas per iniciar una nova política de gestió de residus més eficaç i sostenible que l'actual. A les Canàries, la situació de les plantes de residus s'ha fet insostenible. La colmatació de les cel·les d'abocament i l'absència de processos de separació de residus fan que la situació es torni crítica, en un espai territorial d'extremada limitació.

Segons Yasmina Encinoso de Ben Magec-Ecologistes en acció, "la gestió a Canàries és absolutament parcial i inacceptable, les quotes de separació que s'aconsegueixen són molt inferiors al que exigeix", per això, ha afegit que "donem suport al Govern canari en la posada en marxa del Sistema de Retorn d'envasos de begudes proposat al febrer al Parlament a través de la Proposició No de Llei, i sempre el nostre suport lligat al rebuig de qualsevol tipus d'incineració de residus".

Les característiques ambientals de Canàries (quatre parcs Nacionals, sis reserves de la Biosfera o punt calent de la Biodiversitat d'Europa) són incompatibles amb una política de gestió de residus que no arriba ni tan sols els mínims exigits per la UE i és dels més baixos l'Estat espanyol. Segons l'avanç d'un estudi de caracterització, coordinat per la Fundació Prevenció Residus i Consum, presentat per Alodia Pérez, representant d'Amics de la Terra. A les Canàries només entre el 7% i el 15% dels envasos lleugers de begudes, passen pel canal de recollida selectiva.

Per donar suport als ecologistes espanyols també ha participat Marion Hammerl, de l'ONG Deutsche Umwelthilfe, que va ser protagonista en la implantació del SDDR a Alemanya. Hammerl va destacar el bon funcionament del sistema de retorn a Alemanya, que aconsegueix quotes de recuperació de fins al 98,5%, sense costos per a les administracions i la mala imatge que té per al turisme la no existència d'un sistema eficaç de selecció de residus al qual estan acostumats als seus països.

D'altra banda, els abocadors de Zurita (Fuerteventura), Zonzamas (Lanzarote), Juan Gran (Gran Canària), Arico (Tenerife), La Dehesa (El Hierro) i Barranc Revolcadero (La Gomera), no tenen o no han finalitzat les obres necessàries d'un pla de condicionament que haureu d'haver fa quatre anys. Aquests incompliments són imputables a l'Administració de Canàries, com va remarcar Alodia Pérez,

El passat 6 de febrer, el Parlament de Canàries va aprovar, per unanimitat de tots els grups de la Cambra, el que significa que el 100% del poble canari així ho sol·licita, una Proposició No de Llei instant al Govern autonòmic a legislar sobre la gestió d'envasos d'un sol ús i implantar un SDDR a l'arxipèlag. D'aquesta manera, Canàries seria la primera Comunitat en posar en marxa una legislació que organitzés la gestió de recollida d'ampolles, plàstics PET i llaunes d'alumini i acer, tal com funciona en més de 40 països i regions del món.

No obstant això, ha apuntat Eduardo de Miguel, director de Fundació Global Nature, "no sabem a quins interessos minoritaris s'està plegant el Govern de Canàries, ja que en repetides ocasions hem sol·licitat una reunió amb el conseller de Medi Ambient, per la qual encara no hem tingut resposta". De totes maneres, des d'aquesta data l'Executiu de Canàries no ha donat ni un sol pas en aquest sentit. Tan sols ha respost a les insistents cartes que se'ls ha enviat per fer possible el mandat parlamentari.

Els abocadors i plantes de selecció i tractament de residus veurien reduïda fins en un 50% la càrrega que cada dia entra en ells d'implantar el SDDR. La canalització dels envasos per aquesta via faria, com està demostrat en països com Alemanya, que el 98,5% dels envasos d'un sol ús tornessin al procés de reciclatge de manera directa, sense passar pels canals de gestió de residus. A més, els carrers, els espais públics i les platges no es veurien afectats per l'abandonament d'envasos.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: