Cadaqués inaugura un Sistema de Retorn d'envasos pioner al Mediterrani

Dimarts 16 Abril 2013

El ciutadà més ancià del poble i el seu nét han fet el retorn simbòlic del primer envàs. La prova pilot del sistema de retorn d'envasos de begudes funcionarà al municipi empordanès des d'avui fins al 30 de juny.

Cadaqués ha posat en marxa des d'avui la primera prova pilot d'un Sistema de Retorn d'envasos per a begudes d'un sol ús a un municipi de Catalunya. El retorn simbòlic del primer envàs de la prova pilot l'ha fet l'alcalde del municipi, Joan Figueras, acompanyat d'un nen petit i el seu avi, el ciutadà més ancià de Cadaqués, com un record a l’antiga tradició de retornar el 'casc' a la botiga.

“Aquesta prova pilot, que durarà fins el 30 de juny, significa una millora ambiental molt important ja que vol aconseguir reciclar pràcticament la totalitat dels envasos de begudes que consumim”, ha afirmat Figueras instants abans del retorn del primer envàs a la presentació oficial de la prova al teatre Art i Joia del municipi empordanès. A l'acte, Francesc Giró, adjunt a la direcció de l'Agència de Residus de Catalunya, ha destacat  la necessitat de conèixer els resultats d’aquesta experiència, i analitzar l’impacte d’aquest sistema aplicat en real a un municipi català, “tan des del punt de vista social, econòmic i ambiental i que pugui ser un aspecte a tenir en compte a accions futures”

En aquest sentit, Mercè Girona, presidenta de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, ha assegurat: “El Sistema de Retorn farà molt més difícil trobar envasos de begudes abandonats al poble, a les platges o al parc natural del Cap de Creus. A Catalunya, dels 9 milions d'envasos de begudes que es consumeixen diàriament, 3,5 són recollits selectivament i 5,5 són abocats, incinerats o abandonats en el nostre entorn”.

La prova pilot mostrarà el funcionament real per primer cop a Catalunya d'un sistema que ja està implantat a 40 països i regions del món i que assoleix nivells de recollida selectiva de fins al 98,5%.

Des d'avui, a Cadaqués les ampolles de plàstic de menys de 3 litres i les llaunes d'aigua, suc, refresc i/o cervesa tenen un dipòsit de cinc cèntims i en retornar l'envàs buit a qualsevol dels deu establiments col·laboradors es recupera la quantitat. Durant la prova pilot de Cadaqués, aquest sistema conviurà amb el contenidor groc, on s'hauran de dipositar la resta d'envasos i embolcalls.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: