Les mentides d'Óscar Martín i Ecoembes

Divendres 1 Març 2013

El director general d'Ecoembes i representant dels envasadors, Óscar Martín, utilitza una entrevista a Cinco Días per llançar arguments falsos sobre la situació real del reciclatge d'envasos a Espanya i sobre el Sistema de Retorn. Repassem les seves afirmacions i vam demostrar que són fal · laços i malintencionades.

Óscar Martín, director general d'Ecoembes, Societat Anònima que representa els envasadors espanyols i que gestiona el sistema de contenidors groc i verd per al reciclatge dels envasos, ha concedit una entrevista a Cinco Días en què, en comptes de reflexionar en els punts de millora del sistema i il·lustrar als ciutadans amb possibles vies per millorar la recollida selectiva, es dedica a falsejar la realitat del reciclatge d'envasos a Espanya i ataca indiscriminadament al Sistema de Retorn ja Retorna (això sí, sense esmentar mai el seu nom) . L'entrevista és conseqüència d'un article publicat anteriorment en el mateix mitjà i de titular explícit: "El retorn treu els colors al contenidor groc".

Tot i que els envasadors, representats per Ecoembes, han tractat de vetar el Sistema de Retorn a Espanya amb tot tipus de pressions a nivell polític i social, l'actual Llei de Residus i Sòls contaminats (22/2011) i la seva posterior modificació per mitjà del Reial Decret de mesures urgents de Medi Ambient permet que les CCAA legislin en matèria de residus, ja que tenen transferides les competències, sempre que no es compleixin els objectius marcats en els plans de residus autonòmics. I Martín i Ecoembes no han d'estar tan segurs que aquestes xifres es compleixin, perquè en les seves intervencions públiques només pretenen desautoritzar el Sistema de Retorn, molt més eficaç i transparent que el sistema de contenederos, i que faria que els envasadors complissin totalment amb la seva responsabilitat com a productors, no com passa actualment.

Aquests són alguns dels arguments desgranats per Martín i l'evidència de la seva falsedat.

Óscar Martín:
"El 70% dels envasos van a parar aquí (contenidor groc)".
Resposta:
Per evitar reconèixer el fracàs de la recollida selectiva, aporta dades del SIG Ecoembes en conjunt, que inclouen el que es recicla després d'incinerar, de les plantes d'escombraries en massa, de recuperadors tradicionals i el paper / cartró. Les dades de l'Agència de Residus de Catalunya, comunitat pionera a Espanya, indiquen que la recollida selectiva d'envasos al contenidor groc en 2010 va ser d'un 22%.

Óscar Martín:
"Les dades procedeixen de l'Administració pública i Ecoembes comprova les xifres. Quantes empreses coneix que auditin a l'Administració?
Resposta:
És insultant que els propis envasadors organitzin, administrin i auditin els seus números i sobre validin les dades de l'Administració, sent a més la seva posició monopolística. La pròpia María José Delgado, de la Subdirecció de Residus del MAGRAMA, va admetre durant la Setmana de Prevenció de Residus a Vitòria que la credibilitat de les dades "era un problema".

Óscar Martín:
"És inevitable que en un moment donat hagi petits defectes de corregir. La barreja passa a tot arreu on hi ha una recollida selectiva, mai és perfecta".
Resposta:
Parla sobre la campanya 'Envàs on vas' a Catalunya que ha causat una enorme confusió sobre el funcionament del sistema de contenidors, que funciona des de 1998. Un 25% de recollida selectiva no són "petits defectes" precisament. El problema és voler convertir el sistema públic de recollida selectiva de residus en exclusiu per a envasos. Cal redefinir i obrir-lo a tots els materials reciclables.

Óscar Martín:
"Els envasos posats al mercat dels que vol fer-se càrrec el sistema de dipòsit i retorn representen el 9%, i són just els que el ciutadà té perfectament assimilats. (...) Avui, aquell 9% ja està anant al contenidor groc. Es diu que aquest sistema contribueix a assolir el 98% de la taxa de reciclatge a Alemanya, però quant d'això entra al contenidor groc?
Resposta:
Exactament el 22%, segons dades d'Ecoembes de 2010. Què creixement marginal de reciclatge permetria? Del 22% a més del 90%. Són 28 milions de envasos que cada dia van a parar a abocadors i incineradores, però això no sembla que sigui un problema per als envasadors.

Óscar Martín:
"A Espanya la població està més dispersa que a Alemanya i el model comercial és la botiga de proximitat".
Resposta:
Més del 90% del consum de begudes a Espanya es produeixen en supermercats i grans superfícies.
Aigua: Hipermercat 22,53%; Supermercat 66,39%; Botiga especialitzada 3,98%; Altres 7,10%.
Refrescs: Hipermercat 25,49%; Supermercat 68,93%; Botiga especialitzada 1,85%; Altres 3,73%.
Cervesa: Hipermercat 29,19%; Supermercat 65,31%; Botiga especialitzada 2,00%; Altres 3,50%.

Óscar Martín:
"El 40% dels ingressos en el sistema de dipòsit prové del pagament de l'envàs que no es retorna. Si tornen pocs envasos, hi ha més diners per quadrar els comptes".
Resposta:
Tots els països amb un sistema de Retorn tenen percentatges de recuperació de més del 60%, arribant al 98.5% d'Alemanya. Com llavors poden tenir un 40% d'envasos no retornats. Aquest és precisament el model del sistema de contenidors actual, afavorit i gestionat pels envasadors per, a major ineficiència, menors costos per a ells (veure article explicatiu).

Óscar Martín:
"El SIG és un sistema que s'ha demostrat eficaç i que amb la meitat de diners paga el 100% dels residus d'envasos i té una de les taxes de reciclatge més altes d'Europa".
Resposta:
Traslladen la seva responsabilitat al ciutadà i busquen la ineficiència per estalviar costos als envasadors. Si el 75% dels envasos de plàstic o metall no van a parar al contenidor groc, qui paga el cost de la seva recollida i tractament? Els ciutadans.

Óscar Martín:
"Els ajuntaments són els propietaris dels residus i estableix les seves ordenances la periodicitat i el format en què volen recuperar, després aquest cost és el que abona Ecoembes".
Resposta:
El mateix Enric Ibáñez, representant d'Ecoembes, va assegurar públicament aquesta setmana que ells són els propietari del material al Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya. Els municipis van presentar fa poc el conveni d'ordenança marc de recollida de residus al costat de Ecoembes, que una altra vegada s'interposava seus interessos privats en un debat d'interès públic. Per què no s'ofereixen als ajuntaments a realitzar directament la recollida selectiva?

Óscar Martín:
"Qui ha dit que quan el camió va a recollir cada dia, el contenidor no està a un quart de la seva capacitat? Cal recollir cada dia o pot plantejar recollir cada dos o tres dies, quan el contenidor estigui al 70%? "
Resposta:
Ecoembes només es fixa en el cost del servei. L'interès dels envasos per davant del de tots. Els ajuntaments vetllen per la qualitat: més contenidors, més propers, menys desbordaments, menys brutícia als carrers, etc ...

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: