Guipúscoa aposta per incrementar el reciclatge i compostatge i desestima la incineració de residus

Dijous 28 Febrer 2013

La diputació busca duplicar la recollida selectiva, del 30 al 60%, per al 2016 i el Sistema de Retorn d'envasos ajudaria a aconseguir superar els objectius de reciclatge.

La Diputació Foral de Guipúscoa ha fet públic l'informe de Desenvolupament de Progrés 2008-2016 per abordar la gestió dels residus en els propers anys. L'estudi realitzat troba inviable la construcció d'una incineradora, com preveien informes anteriors, tenint en compte les noves dades de generació de residus i els objectius europeus de reciclatge i gestió.

L'informe parteix de la conveniència d'analitzar les noves dades de generació i recollida selectiva de residus, revisa la previsió per als propers anys i qüestiona la necessitat de les instal·lacions previstes. També s'han tingut en compte de manera prioritària els nous objectius europeus i la nova estructura política després de les eleccions. En el primer cas amb l'èmfasi en minimitzar els residus enviats a abocadors i incineradores, i en el segon amb l'ascens de partits d'esquerra. Amb aquestes condicions, s'ha optat per desestimar la incineració de residus, que significava una inversió de més de 300 milions d'euros, i optar per plans de prevenció i la recollida selectiva de la matèria orgànica i dels residus reciclables, amb uns objectius en dos trams: 60% de recollida selectiva el 2016 i 75% el 2020.

L'estudi de caracterització que acompanya l'informe ha mostrat que, tot i ser aquesta Diputació una de les més avançades en recollida selectiva, un 81% dels residus enviats a abocador són reciclables. Aquestes dades i les experiències en certs municipis guipuscoans han portat a plantejar un model de gestió de residus que "incentivi als municipis ia les mancomunitats a assolir els màxims objectius de recollida selectiva a partir de la responsabilització del generador sobre la pròpia generació de residus i la correcta preparació dels residus en origen". És a dir, es pretén aplicar el pagament per generació, on s'incentiva la reducció en origen i la separació.

Encara que el Sistema de Retorn d'envasos no està explícitament inclòs, Retorna considera que aquest sistema és un complement i s'adapta perfectament als criteris bàsics del DPP foral, i que podria contribuir de manera decisiva a aconseguir els objectius adoptats. On s'implanta un sistema de Retorn d'envasos s'obtenen índexs de reciclatge de fins el 98,5%, amb estalvis per les administracions locals i amb la creació d'ocupació, un altre dels objectius del pla foral.

L'actual Llei de Residus i Sòls contaminats (22/2011) i la seva posterior modificació mitjançant el Reial decret de mesures urgents de Medi Ambient permet que les CCAA legislin en matèria de residus, ja que tenen transferides les competències, sempre que no es compleixin els objectius marcats en els plans de residus autonòmics.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: