Canarias aprova per unanimitat una full de ruta per a la implantació del Sistema de Retorn

Dijous 7 Febrer 2013

Els 60 diputats canaris han donat suport per majoria absoluta una Proposició No de Llei que insta el govern insular a elaborar un Pla Estratègic de Residus que implanti un Sistema de Retorn d'Envasos de begudes a l'arxipèlag.

El parlament de Canàries va viure una jornada històrica el passat dimecres 6 de febrer quan els seus 60 diputats van recolzar unànimement una Proposició No de Llei (PNL) per implantar a l'arxipèlag un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d'Envasos de Begudes (SDDR). A proposta del Grup Popular, i amb els vots també favorables de Coalició Canàries, el PSOE i Nova Canàries, l'arxipèlag es converteix així en la primera comunitat autònoma a Espanya a fer un pas públic i ferm cap al SDDR, un sistema de gestió que ja funciona a més de 40 països i regions.

L'actual Llei de Residus i Sòls contaminats (22/2011) i la seva posterior modificació mitjançant el Reial decret de mesures urgents de Medi Ambient permet que les CCAA legislin en matèria de residus, ja que tenen transferides les competències, i Canàries ha estat la primera a iniciar un procés que també s'està valorant en altres territoris de l'estat espanyol.

La PNL aprovada pels diputats canaris es compromet a quatre punts:

• Refermar el compromís de les Illes en desenvolupar actuacions encaminades a reduir els residus, maximitzar la seva recuperació i sensibilitzar la població i als agents comercials i econòmics.

• Impulsar el debat per plantejar com a mesura general el Sistema de Retorn d'envasos, promovent, alhora, els envasos reutilitzables i aquelles
• mesures encaminades a reduir els residus.

• Promoure aquesta iniciativa entre les corporacions locals de les Illes, el sector comercial i la ciutadania, per tal de donar a conèixer els beneficis ambientals i econòmics d'aquest sistema.

• Formular un Pla Estratègic de Residus de Canàries, d'acord amb la Llei 22/2011, en col · laboració amb el Govern d'Espanya i després de consultar les corporacions locals de les Illes, que permeti donar cabuda a projectes d'aquesta naturalesa.

Segons José Antonio Rodríguez, director de Fundació Global Nature, una de les ONG que formen part de Retorna i principal impulsora del projecte a l'arxipèlag: "Canàries no pot permetre ia seguir enterrant matèries primeres en un retrocés ambiental i econòmic sense parangó. El govern sembla desconèixer que davant la seva falta d'acció es trobarà, en breu, amb abocadors a les portes de casa i amb els aqüífers contaminats". Miquel Roset, director de Retorna ha declarat: "Canàries ha sabut veure l'excel·lent oportunitat que suposaria la implantació d'un SDDR al seu territori, des de la perspectiva ambiental, però també des de l'econòmica i la social. Per Retorna, aquesta és una excel· lent notícia que esperem aviat es faci extensible a altres CCAA que també ens han traslladat el seu interès pel Sistema de Retorn d'envasos. Tornar el casc és el camí ".

Aquesta iniciativa ha estat impulsada pel Partit Popular de Tenerife, que ha explicat que simplement ha traslladat els arguments i estudis dels membres de l'Associació Retorna a l'àmbit polític, emmarcant-los en un projecte anomenat 'Recicla Tenerife Experimental'. Des del Grup Popular canari s'ha destacat que s'ha optat pel Sistema de Retorn ja que és compatible amb l'actual, no suposa cap cost per a les administracions i comportaria un estalvi per als ajuntaments, a més de generar activitat econòmica, llocs de treball i , sobretot, protegir el medi ambient canari.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: