Andalusia, Aragó, País Basc, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Galícia i Múrcia són les comunitats autònomes amb abocadors denunciats per la Comissió Europea

Dimecres 6 Febrer 2013

Tot i la manca de transparència del Ministeri de Medi Ambient, que no ha ofert cap aclariment respecte a la denúncia europea per la situació de diversos abocadors espanyols, la Comissió Europea confirma els territoris on es situen aquests abocadors.

Fonts de l'Agència EFE han confirmat a Ecologistes en Acció, Amics de la Terra i Retorna que els abocadors que incompleixen la normativa europea, i pels quals la Comissió Europea ha enviat un dictamen motivat al Ministeri de Medi Ambient de Miguel Arias Cañete, es troben a Andalusia, Aragó, País Basc, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Galícia i Múrcia. "El procés està en un estat inicial i estem encara esperant la resposta de les autoritats espanyoles. Fins llavors no podrem dir amb exactitud de quants abocadors estem parlant", han detallat les fonts de l'executiu comunitari.

Segons informacions de l'agència Europa Press, les dades de treball del Ministeri és que són 11 els abocadors legalitzats que incompleixen la normativa europea, però la CE no ha confirmat que es tracti d'aquest nombre o si poden ser més. En aquest sentit, el Ministeri d'Arias Cañete s'ha negat a aportar cap informació detallada sobre el procés, excusant-se que aquestes dades afecten les CCAA. La Comissió ha estat molt més transparent i ha informat sobre les CCAA afectades, però no ha volgut donar noms concrets per no arriscar-se a perdre per una qüestió de forma el futur procés judicial contra Espanya al Tribunal de Justícia de Luxemburg.

Espanya haurà de contestar al requeriment comunitari-el segon pas de tres del procediment d'infracció- abans de meitat de març i si les explicacions del Ministeri no satisfan Brussel·les, la CE podrà portar el cas davant la Cort de Luxemburg per aplicar la corresponent sanció. "Dels abocadors que van continuar operant a Espanya després que s'apliqués la directiva el 2009, hi ha diversos que avui dia segueixen incomplint aquesta normativa o no han estat tancats", va afirmar públicament l'executiu comunitari.

Espanya va signar la Directiva Europea 2003/4/CE sobre accés a informació mediambiental (Conveni d'Aarhus) i per llei l'Administració està obligada a contestar abans d'un mes qualsevol pregunta que sol·liciti dades relacionades amb el Medi Ambient, però el Ministeri d'Arias Cañete està sent reticent a donar qualsevol dada sobre aquest procés. Davant aquesta alarmant manca de transparència, Ecologistes en Acció, Amics de la Terra i Retorna, a través de la plataforma tuderechoasaber.es, han formulat al Ministeri de Cañete la qüestió: "¿Quants són, on es troben i quines empreses gestionen aquests abocadors que incompleixen la normativa europea des de 2009? ". De moment, el Ministeri encara no s'ha pronunciat.




Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: