"El Sistema de Retorn d'envasos mantindria la qualitat de la protecció de la natura d'Astúries"

Dilluns 4 Febrer 2013

Ecologistes en Acció, UCE-Astúries, i la Confederació de veïns donen suport que Astúries compti amb un Sistema de Retorn d'envasos, que aconsegueix reciclar el 98% d'ells. El Principat pot legislar a favor de l'SDDR en el marc de la legislació actual per evitar que del milió d'envasos que es posen cada dia en el mercat al Principat, 800.000 s'aboquin os'abandonen en l'entorn.

El Sistema de Retorn d'envasos, conegut com SDDR, seria la millor eina que podria posar en vigor al Principat d'Astúries per mantenir la qualitat de la protecció de la natura. "Als països on s'ha implantat el SDDR és gairebé impossible trobar un envàs abandonat als carrers oa la naturalesa, ja que els consumidors el que volen és recuperar el dipòsit que han pagat, i ho tornen a la botiga", ha assenyalat avui en Roda de Premsa a Oviedo Miquel Roset, director de Retorna.

"En un paisatge tan sensible com l'asturià és una aberració trobar envasos en qualsevol racó de les seves muntanyes i platges, quan el que es vol és gaudir d'una natura en estat pur", va afegir Roset. "Només el Sistema de Retorn pot donar resposta a aquest greu problema d'abandonament, abocament i incineració de 28 milions d'envasos cada dia, el que equival a 2.000 camions diaris plens d'envasos que cada dia es dirigeixen a abocadors i incineradores. A Astúries, del milió d'envasos que es posen cada dia, al voltant de 800.000 no reben tractament ".

Roset va declarar que l'actual Llei de Residus permet que les comunitats autònomes legislin en matèria de residus, ja que tenen transferides les competències. Això dóna l'oportunitat a qualsevol CA de fer un pas més enllà de l'obsoleta legislació actual, que no permet avançar en el camí de la reducció, reutilització i reciclatge. "Avui traslladarem al Govern del Principat els avantatges del SDDR i la manera d'implantar-", va dir Roset abans de l'entrevista amb la directora general de Sostenibilitat del Govern d'Astúries.

El Sistema de Retorn d'envasos, implantat en més de 40 països, demostra que triplica l'eficàcia del contenidor groc, en passar del 30% al 90% d'envasos recuperats. A més, la seva implantació crearia 14.000 llocs de treball, segons un estudi de CCOO, sense que això significaran nous cost per a l'Administració. D'altra banda, aconseguiria importants estalvis a les arques municipals: 2 milions d'euros anuals en el cas d'Astúries. El SDDR coexistiria amb el contenidor groc, on es recollirien els altres envasos i aplica el principi de "qui contamina paga".

Per la seva banda, Francisco Ramos, d'Ecologistes en Acció d'Astúries, ha fet un balanç de quina és la situació en què es troba el nou Pla de Residus d'Astúries i de quina manera podria incorporar el Sistema de Retorn d'envasos. "Podem millorar el Pla de Residus si incorporem aquest model de gestió dels residus d'envasos", va aclarir. Dacio Alonso, president de la Unió de Consumidors d'Espanya-Astúries (UCE-A), no només es va mostrar favorable al Sistema de Retorn, sinó que va assenyalar que els consumidors volen avançar en el camí de la sostenibilitat. En aquest camí cap a una major qualitat de vida, Astúries ha de donar un pas endavant en la desastrosa gestió dels residus, en particular en aquells que més enlletgeixen al Principat.

Finalment, Vicente G. Solís, president de la Confederació d'Associacions de Veïns d'Astúries, va insistir en la necessitat que el Govern del Principat tingui en compte l'opinió de la ciutadania i d'una vegada per totes es prioritzi la reducció, reutilització i reciclatge dels residus. I per aconseguir-ho va recolzar la implantació del Sistema de Retorn d'envasos.


Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: