Desembasura recull gairebé 200 kg. de residus a la riera de Santos de Santa Cruz de Tenerife

Dimecres 26 Setembre 2012

Els més de 15 voluntaris que van acudir a la convocatòria de Fundació Global Nature van comprovar de primera mà la quantitat d'escombraries, principalment envasos de PET i alumini, que s'acumula a la zona. En l'acció, també ha participat el conseller de Sostenibilitat del Cabildo de Tenerife, Miguel Díaz-Llanos.

Retorna ha iniciat el mes d'octubre amb una nova acció de neteja de l'entorn i sensibilització dins la campanya 'Desembasura: Converteix els residus en recursos'. Després de Ribadesella (Astúries) i Ses Feixes (Eivissa), el lloc escollit ha estat la riera de Santos, al centre de Santa Cruz de Tenerife, llar habitual de tot tipus de residus que, amb l'arribada de les pluges, acaben arribant al mar. Gràcies als voluntaris de la Fundació Global Nature de Canàries, la part final de la riera ha quedat completament neta, salvaguardant així una zona de gran interès sociocultural i ambiental.

El balanç final dels residus recuperats ha estat de 196,5 kg, amb un volum total de 6 m3. S'ha rescatat tot tipus d'escombraries, sent la fracció més pesada la de ferralla -60 kg.- (de la riera han sortit tanques metàl·liques, roba i calçat, un tambor de rentadora, pneumàtics, un matalàs o fins i tot una antena de televisió). De tota manera, tres quartes parts dels residus recuperats han estat envasos de diversos materials: vidre -51 kg. -, PET - 50,5 kg. - i alumini -10,5 kg. -. Tot el material rescatat, ja convenientment separat, ha estat lliurat en el mateix lloc de l'acció a l'empresa de gestió d'escombraries per procedir al seu correcte tractament. A més, les fotos dels residus ja s'han geolocalizado per pujar-les al mapa virtual de Desembasura.

L'acció ha comptat amb la implicació del Cabildo de Tenerife, que en persona del seu conseller de Sostenibilitat, Miguel Díaz-Llanos, ha volgut ser present al costat dels voluntaris. "Es tracta d'una acció cridanera i necessària perquè, tot i estar al S. XXI, hi ha molta gent irresponsable que encara no sap que els residus poden aprofitar-se. Estem al casc antic d'una ciutat com Santa Cruz i la gent tira a la riera de tot. Campanyes com Desembasura són necessàries perquè criden a la consciència de la societat ", ha declarat Díaz-Llanos.

Juan Antonio Rodríguez, director de l'àrea de la Fundació Global Nature a Canàries, ha volgut incidir en la importància de la gestió dels residus. "Si hem trobat 200 kg. de residus en un punt cèntric de la ciutat, què no hi haurà en els espais naturals que són molt menys visibles", ha apuntat. En el mateix sentit, Pedro Millán, gerent de la fundació Santa Cruz Sostenible, ha volgut incidir en la importància de campanyes com Desembasura, que evidencia la necessitat de millorar la gestió dels nostres residus. "Passa moltes vegades que el que no es veu no es considera un problema. Amb accions de voluntariat com aquestes es fa el primer pas cap a la recerca de solucions", ha sentenciat.

Després del seu pas per Tenerife, la campanya de Desembasura continuarà organitzant accions de sensibilització per diversos punts de l'estat. La propera es farà el proper 21 d'octubre a La Línea de la Concepción (Cadis). Al mateix temps, qualsevol ciutadà pot afegir els punts negres de residus abandonats que troba a través de www.desembasura.org.


Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: