Denuncia la situació dels residus a Espanya amb # Desembasura

Dimarts 5 Juny 2012

'Desembasura: Converteix els residus en recursos' és la primera campanya de conscienciació mediambiental que vol crear un mapa de punts d'abandonament de residus a l'Estat espanyol gràcies a l'ús de les noves tecnologies.

La Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable i l'Associació Retorna, amb el finançament de l'Obra Social Caja Madrid, han presentat en el Dia Mundial del Medi Ambient la campanya 'Desembasura: Converteix els residus en recursos', una iniciativa que pretén fomentar la prevenció de residus i de contaminació, així com aportar solucions per evitar l'abandonament de residus (especialment envasos) i el consum de productes d'un sol ús.

Els residus que amb més freqüència s'abandonen i es troben en tots els àmbits (urbà, rural, marí i fluvial) són els envasos (de begudes, detergents, etc.), Així com les bosses de plàstic. Amb la situació econòmica actual del país, s'hauria d'evitar el malgasti dels recursos, encara que el nombre de productes i residus abandonats en l'entorn augmenta dia a dia: mobles, aparells elèctrics i electrònics com televisors, piles, roba, pneumàtics, runes, entre d'altres.

A l'Estat espanyol, cada dia s'aboquen, s'incineren o abandonen 28 milions d'envasos de begudes en ciutats, rius, platges i boscos i prop del 85% dels residus no es tracten correctament, produint danys irreversibles al medi ambient. A Catalunya, el 65% dels envasos de begudes que es posen al mercat no són recollits selectivament i acaben abandonats en el medi ambient, incinerats o enterrats en abocadors.

Amb l'objectiu de conscienciar i involucrar la població en el projecte s'ha creat #Desembasura, una plataforma on els usuaris podran enviar informació i fotografies dels punts negres, és a dir, de llocs on s'acumula brossa, tant a nivell urbà , rural, fluvial omarí. Cada imatge que es vagi enviant, es geolocalizará per anar creant, a temps real, el primer mapa de punts negres a nivell estatal. Participar és d'allò més senzill, ja sigui a través del web www.desembasura.org o de les aplicacions de Desembasura per a iPhone i Android.

Un cop localitzats els punts negres, es realitzaran quatre jornades de recollida amb els voluntaris que vulguin participar en el procés de neteja d'algunes de les zones amb més acumulació de residus abandonats.

Aquest projecte pretén detectar les zones més afectades del país i ajudar a modificar la tendència actual de creixement dels residus, disminuir l'abocament il·legal i l'abandonament de residus i fomentar de manera eficaçla reducció de residus, la reutilització i el reciclatge.

'Desembasura: Converteix els residus en recursos' és la primera campanya de conscienciació mediambiental que utilitza les noves tecnologies per a la identificació i denúncia de la problemàtica de l'abandonament de residus i la posterior aportació de solucions.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: