El Parlament manté obert el debat sobre el Sistema de Retorn

Dijous 17 Maig 2012

El Reial Decret Llei en Medi Ambient es tramitarà com a Projecte de Llei i per tant tindran cabuda al·legacions al text legislatiu que anul·lava l'opció d'un Sistema de Retorn d'Envasos.

En la sessió parlamentària que ha tingut lloc avui s'ha confirmat que el Reial Decret Llei de mesures urgents mediambientals aprovat pel ministre Arias Cañete es tramitarà com a Projecte de Llei, possibilitant així als grups parlamentaris la presentació d'esmenes i al·legacions al text proposat per el Govern.

En els últims dies, Retorna ha estat reunit amb els diferents grups parlamentaris per transmetre'ls la seva preocupació pel pas enrere que podria donar-se a Espanya si es vetés sense més el Sistema de Retorn d'envasos. Avui, Retorna aplaudeix els vots en contra del Decret Llei de CiU, PSOE, Equo, PNB, AMAIUR i ICV, amb els quals, segons Miquel Roset, director executiu de Retorna "esperem que el parlament aconsegueixi frenar la barbàrie mediambiental que està duent a terme el ministre Cañete amb aquest Decret Llei ". Les 20 associacions que integren Retorna insisteixen a mantenir un debat obert sobre el Sistema de Retorn en el qual participin tots els actors involucrats, un sistema que "ha de ser molt bo a la vista de les pressions generades pels grups d'interès" segons paraules de el seu president honorífic Jiménez Beltrán.

En el cas dels envasos, i malgrat les xifres triomfalistes proporcionades en el Dia Mundial del Reciclatge per les dues entitats, suposadament sense ànim de lucre, Ecoembes i Ecovidrio, recordem que estan en dubte per part de totes les associacions ecologistes. De fet, recentment la Comissió Europea ha obert un procediment d'investigació de les xifres de reciclatge d'envasos vidre a Espanya.

Per aquesta causa, des de l'inici de la seva activitat, Retorna reclama la creació d'un Observatori dels Residus que tingui accés a les xifres reals de recollida i reciclatge, per tal que hi hagi unes dades fiables per procedir a introduir millores en la gestió i recuperació dels residus d'envasos. En el Dia Mundial del Reciclatge, reclamem una aposta decidida per part del Govern per analitzar un sistema que triplica l'eficàcia actual aconseguint índexs de reciclatge de fins al 95%, crea 14.000 llocs de treball, estalvia costos a les administracions, redueix les emissions de CO2, neteja l'entorn millorant la deteriorada imatge del país, té el suport de la ciutadania i és viable econòmicament per als sectors industrials implicats.

Recordem que cada dia s'introdueixen en el mercat 51 milions de envasos de begudes d'un sol ús, dels que, segons avaluacions i estudis basats en les dades oficials, 28 milions no es reciclen, i el seu destí és l'abocador, la incineració o l'abandonament. El no fer-ho significa pèrdues de 133 milions d'euros l'any en despeses de neteja, recollida i malbaratament de matèria primera. Encara Ecoembes afirma reciclar un 67% dels envasos, les nostres dades indiquen que aquesta xifra es queda, almenys de la matèria recollida de forma selectiva, al voltant d'un 35%.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: