El Sistema de Retorn d'envasos pot estalviar el 65% d'emissions de CO2 a l'atmosfera

Dijous 10 Maig 2012

Durant 30 dies els 500 veïns de Almonacid del Marquesado, Conca, van retornar els envasos buits de begudes, metall i plàstic, com a prova pilot per avaluar la reducció de volum de residus i l'obtenció de matèries primeres més netes en origen. Sobre aquesta experiència Inclam CO2 ha realitzat un estudi que certifica un 65% de reducció de les emissions a l'atmosfera de diòxid de carboni.

El projecte pilot de recollida manual d'envasos de beguda de plàstic i metall durant 30 dies en aquesta localitat conquense ha estat una simulació de com aplicar la tècnica de reciclatge dels recipients amb una infraestructura bàsica i sostenible del sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn ( SDDR). Com a incentiu, els qui van retornar els envasos en els comerços de la localitat van rebre 5 cèntims d'euro per unitat.

El Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) que es va implantar com a projecte pilot al municipi de Almonacid del Marquesado va suposar un estalvi del 65,48% d'emissions de CO2 equivalent. (La petjada de carboni es mesura en massa (tona de carboni equivalent). És a dir, per cada 1.000 kg d'envasos, es van emetre mitjançant el Sistema de Retorn 0,29 tones de CO2 equivalent, enfront de 0,84 tones de CO2 equivalent emeses pel Sistema Integral de recollida de residus tradicional. Segons paraules d'Elena Gómez, tècnica de InclamCO2 i autora de l'estudi: "Amb el Sistema de Retorn disminueix considerablement l'empremta de carboni i d'implantar a nivell estatal la reducció adquiriria proporcions espectaculars".

L'estudi evidencia la disminució en l'ús de recursos materials i la diferència d'emissions entre els dos procediments, gràcies fonamentalment a:
-La reducció de necessitats de recollida i transport dels envasos,
-L'augment de l'eficiència energètica de la planta de recuperació,
-L'eliminació de fases intermèdies i
-L'augment considerable en la taxa de recuperació d'envasos.


Tenint en compte que a Espanya es genera gran quantitat de tones de residus d'envasos a l'any, la implantació d'un Sistema de Retorn suposaria un estalvi considerable. El Sistema de Retorn d'envasos permet no només incrementar la recuperació i reciclatge des del 35% actual fins al 90%, sinó reintroduir la reutilització, els avantatges ambientals són inqüestionables.

Des Retorna, Eduardo de Miguel, ha destacat la importància dels resultats del projecte pilot realitzat a Almonacid del Marquesado, perquè avalen la viabilitat del sistema de Retorn (SDDR): "En Almonacid del Marquesado, els comerciants que han participat han rebut una compensació d'uns 500 euros per aquest mes de col · laboració, en haver rebut 2 cèntims per envàs, i si fossin tres cèntims com proposem, la compensació s'elevaria a 700-1.000 euros ".

Per la seva banda, l'alcalde de la localitat, Álvaro Martínez, ha insistit en repetides ocasions en l'excel · lent participació i acollida de la prova pilot, tant de part dels veïns com dels propis comerciants: "No entenc com en una situació de crisi no s'aposta per un sistema que estalvia costos, emissions de CO2, evita enterrar recursos i té el suport de la ciutadania".

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: