Retorna recorrerà davant instàncies nacionals i europees el Decret Llei d'Arias Cañete que modifica la Llei de Residus

Dimecres 9 Maig 2012

Considera il·legal l'ús de la via d'urgència per beneficiar a un sector empresarial. De fet, el text aprovat és el mateix, punt per punt, que un determinat sector industrial va proposar durant l'aprovació de la LRSC.

L'associació Retorna considera que el ministeri presidit per Arias Cañete ha comès irregularitats jurídiques en les modificacions per via urgent de la nova Llei de Residus i Sòls Contaminats (LRSC) i ha decidit prendre accions legals per tal de promoure un Recurs d'Inconstitucionalitat, i paral·lelament presentar una Queixa Comunitària a la Comissió Europea.

Si és veritat que l'Estat espanyol aspira, en línia amb la Unió Europea, a una "societat del reciclatge" i de l'eficiència d'usos i recursos, no pot legislar-i menys per la via d'urgència-per salvaguardar interessos o pors sectorials per sobre de l'interès general i del medi ambient.

En aquest sentit, Retorna denuncia que el Govern ha modificat la Llei de residus amb un redactat elaborat directament pel lobby empresarial del sector de fabricants d'envasos, envasadors i distribuïdors. Fonts de l'anterior Govern han ratificat a Retorna que el text aprovat en el Decret Llei és el mateix que aquest lobby va proporcionar la passada primavera quan s'estava elaborant la Llei de Residus avui modificada.

Les fortes crítiques a la disposició tan clarament impulsada pel lobby empresarial, que s'ha congratulat obertament del canvi legal, van forçar una justificació del secretari d'Estat de medi ambient, Federico Ramos. L'allau de crítiques generada per aquesta acció se centra en cinc pilars, que han estat traslladats per Retorna al secretari d'Estat:

-No està justificada la urgència: l'article 21.2 de l'esmentada Llei que fomentava la reutilització i el reciclatge d '"alta qualitat" i obria la porta a l'establiment de Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR), establia una sèrie de cauteles i qüestions a tenir en compte amb caràcter previ a la seva implantació. El Govern hauria de valorar la seva viabilitat tècnica i econòmica, el seu impacte en el medi ambient i sobre la salut humana i el correcte funcionament del mercat interior. Per tant, "no està justificada ara una modificació urgent de la Llei, no és legítima la eliminació del SDDR".

-Representa un retrocés respecte a Llei d'envasos i residus d'envasos de 1997. La implantació d'un SDDR ja estava regulada amb anterioritat a la Llei de 2011, que establia el SDDR amb caràcter prioritari enfront del caràcter excepcional dels sistemes integrats de gestió (SIG). Retorna considera que la modificació per Decret Llei per la via d'urgència és un retrocés respecte a la Directiva 94/62/CE i al seu transposició a la Llei d'Envasos de 1997.

-El Govern té un termini raonable per decidir l'abast d'una futura implantació. El Govern disposa d'un termini de tres anys per al desenvolupament de la Llei i per estudiar l'abast d'una possible implantació del SDDR, segons quedava recollit en el desenvolupament reglamentari de la Llei En aquest termini podia estudiar la seva viabilitat tècnica i econòmica, el conjunt d'impactes ambientals i sobre la salut humana abans de la decisió de la implantació obligatòria del SDDR. El dret d'informació i participació en matèria ambiental, el principi de jerarquia en la producció i gestió de residus consagrats en les directives comunitàries, es vulneren amb la via excepcional i urgent que ha utilitzat el Govern.

-La nova redacció de la Llei perverteix i desvirtua l'abast i contingut de la Responsabilitat Ampliada del Productor i significa la renúncia d'una potestat irrenunciable i obligada. Els productors d'envasos, tot incomplint els objectius assenyalats per la Unió Europea, difícilment s'incorporaran a un sistema més exigent, ja que si no ho van fer en el passat, lògic és pensar que no ho faran en el futur. En declarar al SDDR com un sistema voluntari en l'article 31.3 no existeix eina per a la seva incorporació efectiva.

-Ni l'Estat ni les comunitats autònomes, després de la modificació del Decret Llei, podran imposar mesures efectives com les imposades en altres estats de la UE. Retorna considera que la Llei obliga ara a un abandonament de funcions de les administracions públiques.


Per tot això, Retorna ha decidit dirigir-se a instàncies superiors perquè la Llei de Residus i Sòls Contaminats aprovada fa només 10 mesos torni al seu redactat inicial i salvaguardi els interessos de tots els ciutadans.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: