La Comissió Europea obre un procediment a Espanya per verificar les seves xifres de recollida selectiva

Divendres 4 Maig 2012

L'organisme comunitari posa en dubte les dades aportades pels ens gestors pel que fa a la recollida selectiva i el reciclatge del vidre a Espanya en posar en dubte que s'arribin als percentatges estipulats per la directiva europea. Aquest incompliment podria suposar severes multes per a Espanya.

Diverses de les ONG membres de Retorna -Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Ecologistes de Catalunya, Fundación Global Nature i Greenpeace- han fet públic que la Comissió Europea ha obert un procediment a diversos països, entre ells Espanya, per verificar els percentatges de recollida selectiva i reciclatge dels envasos de vidre. La Comissió demanarà dades addicionals als Estats membres que estima que no assoleixen les xifres marcades en la legislació europea. La confirmació d'aquest incompliment podria comportar multes per a Espanya.

La Directiva 94/62/CE d'envasos i residus d'envasos estableix els percentatges de reciclatge dels diferents materials: paper i cartró, metall, fusta, plàstic i vidre. El 31 de Desembre de 2008 es devia haver arribat a un 60% de reciclatge de vidre i paper / cartró, 50% de metalls. 15% de fusta i 22,5% de plàstics de tots els envasos (domèstics, comercials i industrials) posats al mercat.

Aquesta Directiva va ser transposada a la legislació espanyola el 1997 a través de la Llei d'envasos i residus d'envasos. No obstant això, una xifra de reciclatge de vidre de poc més del 50% (el nivell de reciclatge de vidre d'Espanya és del 56,52% segons la notícia publicada a European Environment & Packaging Law Weekly, 4 d'abril de 2012) i la esmentada petició d'informació a Espanya demostren que les mesures posades en marxa no han estat prou efectives per assolir els objectius que marca la llei. A més, aviat entrarà en vigor una nova Directiva que incrementa els percentatges de reciclatge de tots els materials per a 2020, per la qual cosa l'Estat espanyol haurà de reaccionar aviat per no acumular sancions.

Tot i que la posada en marxa de sistemes que millorin la separació selectiva, la reutilització i el reciclatge hauria de ser una prioritat del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el Govern en canvi s'està plantejant l'aprovació d'un Reial decret-Llei que tanqui la porta a un Sistema de Retorn per a envasos de begudes, amb una reconeguda eficàcia en països com Alemanya, Dinamarca o Noruega, que triplica la taxa de recollida i la viabilitat per a Espanya confirmen diversos estudis, i sense costos addicionals per a la indústria.

El vidre és un dels materials amb més tradició de reutilització i reciclatge i el que més i millor es recull. Per això, les associacions ecologistes lamenten notícies com aquestes i no poden evitar preocupar-se pel reciclatge de la resta de materials, les dades són més complicats d'obtenir, i la separació selectiva es coneix i reconeix que és menor. En aquest sentit, les organitzacions signants han denunciat reiteradament la manca de transparència i d'objectivitat en les dades referents a reciclatge de fraccions com el plàstic, els metalls o el cartró.

Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Ecologistes de Catalunya, Fundació Global Nature, Grup Ornitològic Balear (GOB) i Greenpeace demanen a l'executiu que no modifiqui la legislació de residus existent, en la qual s'atorga al govern la potestat d'establir de manera obligatòria sistemes de Devolució, Dipòsit i Retorn, per augmentar els percentatges actuals de reciclatge, obrir la porta a la reutilització, i principalment no incomplir la legislació europea.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: