Espanya podria triplicar els seus índexs de reciclatge d'envasos sense costos addicionals

Divendres 27 Abril 2012

28 milions d'envasos de begudes que cada dia s'abandonen, s'incineren o envien a abocador podrien reutilitzar-se o reciclar-se un cop demostrada la viabilitat econòmica del sistema de Retorn d'Envasos a la presentació del Estudi Econòmic el·laborat per Eunomia.

El "Estudi sobre la viabilitat econòmica del sistema de Retorn d'envasos", presentat per l'Associació Retorna confirma la viabilitat econòmica d'un sistema que promou "la devolució del casc a la botiga", aconseguint triplicar el reciclatge d'envasos de begudes, des el 35% al ​​90% sense cap càrrec addicional per a la indústria implicada i amb una compensació de 535 milions d'euros per a la distribució. L'informe raona com, sense cap augment de despeses per a la indústria i amb cost neutre per a administracions nacionals i regionals i estalvi per a les municipals, la implantació del Sistema de Retorn d'envasos suposaria triplicar els índexs de recollida sense costos addicionals per a la indústria.

Les principals dades que es poden extreure de l'aplicació a l'escenari espanyol de l'estudi econòmic de Eunomia són:

-El sistema és un 60% més barat per envàs recollit selectivament que el sistema actual SIG.
-La indústria envasadora triplica la recuperació dels seus envasos sense cost addicional.
-Els comerciants rebran una compensació de tres cèntims d'euro per cada envàs recuperat en els seus establiments. En total rebran anualment 535 milions d'euros.
-Els municipis estalviaran en els costos de neteja, escombrat, recollida de papereres i transport d'envasos d'entre 58 i 93 milions d'euros anuals.
-La implementació i manteniment anual del SDDR té un cost zero per a l'Administració central i autonòmica.
-El sistema fa recaure els costos de la recollida sobre els consumidors que no tornen els seus envasos, i no sobre tots els ciutadans, com actualment.


En relació amb l'eventual aprovació del Decret Llei en un pròxim Consell de Ministres, Miquel Roset, Director Executiu de Retorna ha avançat que després de la reunió mantinguda amb el secretari d'estat Federico Ramos i la directora general de Qualitat i Avaluació Ambiental Guillermina Yanguas "estem molt satisfets de la favorable acollida que l'Estudi Econòmic ha tingut en el Ministeri. Hem obert una via de diàleg que esperem permetrà seguir avançant en l'avaluació de la viabilitat del sistema a Espanya". Segons Roset "la nostra intenció a partir d'ara és presentar l'estudi a altres sectors involucrats: indústria envasadora i distribuïdora i actuals Sistemes integrats de gestió amb l'objectiu d'establir fórmules de col·laboració".

Pel que fa al propi estudi Econòmic, Víctor Mitjans, director d'estudis de Retorna ha destacat la correcta aplicació del principi de Responsabilitat Ampliada del Productor , ja que els costos de la recollida i recuperació dels envasos no cauria sobre els ciutadans en el seu conjunt sinó sobre els consumidors que no retornessin els seus envasos. Igual que Roset, Mitjans també ha volgut convidar a la indústria envasadora a seure i dialogar, ja que l'informe destaca que els costos per aconseguir triplicar el reciclatge no els suposaria un cost addicional.

Julio Barea, responsable de residus de Greenpeace, i en nom de totes les associacions ecologistes que formen part de Retorna, ha assenyalat que donen suport al Sistema de Retorn per ser el sistema de recollida d'envasos amb menor impacte mediambiental, perquè millora el compliment dels objectius de la UE, és el primer pas cap a la reutilització i és l'únic sistema conegut que, aconseguint quotes de reciclatge properes al 100% és econòmicament viable.

"El full de ruta per a una Europa eficient en l'ús de recursos pot empènyer a la Comissió Europea a elevar els obsolets objectius de reciclatge, i el millor instrument efectiu i viable per assolir és el Sistema de Retorn d'envasos". Amb aquestes paraules Domingo Jiménez Beltrán, exdirector de l'Agència Europea de Medi Ambient i President Honorífic de Retorna i s'ha euro el debat sobre la viabilitat dels Sistema de Retorn. Ja no es tracta d'aconseguir mínims legals, cal anar més lluny per complir els imperatius que aviat seran llei.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: