El Govern pretén vetar el Sistema de Retorn sense opció a què es demostri la seva viabilitat

Dimecres 18 Abril 2012

Retorna expressa la seva preocupació per la intenció del Ministre Arias Cañete de derogar un article de la recent Llei de residus per les pressions del sector industrial.

Alertats per la intenció anunciada pel ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient Miguel Arias Cañete de derogar l'article 21.2 de la Llei de residus i sòls contaminats aprovada el juliol del 2011, Retorna, entitat sense ànim de lucre integrada per ONG ambientals, associacions de consumidors, sindicats i la indústria del reciclatge, vol denunciar els greus perjudicis econòmics, mediambientals i socials que aquesta mesura suposaria sense abans haver avaluat la viabilitat de la implantació d'un Sistema de Retorn d'envasos de begudes (SDDR) a Espanya. Aquesta decisió suposaria el veto a la reutilització d'envasos de begudes i la renúncia a la possibilitat de triplicar els índexs de recollida selectiva d'aquest tipus de residus, passant del 35% actual a un 90% sense costos afegits.

Aquesta mesura, que pretén ser aprovada mitjançant decret llei, un procediment que nega l'opció a un debat real sobre el present i el futur de la gestió dels nostres residus, és conseqüència directa de les reticències i els arguments contraris al Sistema de Retorn que tant els sistemes integrats de gestió (SIG) actuals com alguns agents de la distribució i envasadors han abocat. En aquest sentit, des Retorna denunciem les pressions al Govern per part d'aquest col·lectiu, que desitgem no culminin en el veto al Sistema de Retorn sense abans donar-li l'opció de demostrar la seva viabilitat. Això suposaria la imposició dels interessos empresarials d'uns pocs per davant dels de la resta de sectors de la societat.

Des de Retorna, reiterem la necessitat de protegir una llei que considerem de vital importància per millorar la preocupant situació actual dels residus a Espanya. El Sistema de Retorn, a diferència dels SIG, prioritza, tal com indica la Directiva Marc Europea sobre Residus, la prevenció, la reutilització i el reciclatge enfront del abocament i la incineració. En aquest sentit, aquesta mateixa setmana el comissari de Medi Ambient Janez Potocnik, anunciava la intenció de la Comissió Europea d'assegurar que tots els estats comunitaris compleixin amb els objectius de recuperació marcats a través d'una legislació vinculant. "Els residus tenen massa valor com per eliminar-los simplement i una gestió correcta dels mateixos pot fer que aquest valor torni a injectar en l'economia", declarava Potocnik.

Reiterant la nostra intenció de promoure un debat obert per sobre d'un procés de presa de decisions unilateral, ens complau anunciar que les conclusions del "Estudi Econòmic sobre la viabilitat de la implantació del SDDR a Espanya", realitzat per la Consultora Britànica Eunomia, firma especialitzada en Medi Ambient i proveïdora de la Unió Europea, li seran presentades a Federico Ramos, secretari d'Estat de Medi Ambient, el proper 25 d'abril en una reunió de treball. Així mateix, els mitjans de comunicació tindran accés al mateix estudi en el matí del 26 d'abril, en un esmorzar de premsa que se celebrarà a Madrid. Aquest esdeveniment es podrà seguir en directe mitjançant videostreaming a la pàgina web de Retorna.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: