Janez Potocnik: "Una gestió correcta dels residus pot fer que el seu valor torni a injectar-se en l'economia"

Dimarts 17 Abril 2012

La Comissió Europea presenta un informe instant els Estats membres a convertir els seus recursos en residus i es planteja dotar-se d'una legislació vinculant per assolir aquest objectiu.

Europa ho té clar: els nostres residus s'han de convertir en recursos. Les nostres economies no poden permetres el luxe de seguir desaprofitant-los i així ho han entès diversos països del continent. Sobre la seva gestió eficaç, amb el 70% de reciclatge i renunciant gairebé als abocadors, la Comissió Europea ha presentant un informe instant a que les pràctiques seguides per aquests països convertits en referents siguin aplicades a la totalitat dels estats membres per complir els objectius establerts en el full de ruta cap a una Europa eficient en l'ús dels recursos. L'informe conclou que les eines més efectives per avançar cap a un model sostenible que aprofiti tots els nostres residus són els impostos i prohibicions aplicats a l'ús d'abocadors i incineració juntament amb l'aplicació real de la responsabilitat del productor i la regla fonamental de qui contamina paga, tres principis que aplica el Sistema de Retorn d'envasos de begudes.

"Els residus tenen massa valor com per eliminar-los simplement i una gestió correcta dels mateixos pot fer que aquest valor torni a injectar-se en l'economia. En l'actualitat, sis Estats membres combinen la pràctica eliminació de les descàrregues en abocadors amb un elevat percentatge de reciclatge. D'aquesta manera, no només exploten el valor dels seus residus sinó que, en el transcurs d'aquest procés, creen una indústria pròspera i un elevat nombre de llocs de treball. L'informe que es presenta avui explica que aquest resultat s'ha aconseguit dotant de major atractiu des del punt de vista econòmic a la prevenció, la reutilització i el reciclatge. Conjuntament amb els Estats membres i les autoritats locals tenim la responsabilitat de garantir una utilització eficaç d'aquests instruments i la seva generalització a tota la UE. Aquest és un dels objectius fonamentals del full de ruta cap a una utilització eficient dels recursos ", va resumir Janez Potocnik, comissari responsable de Medi Ambient.

Si es pretén que la UE assoleixi els objectius fixats en la legislació sobre residus així com en matèria d'eficiència dels recursos, tots els Estats membres hauran d'introduir els instruments esmentats. Aquesta és la raó per la qual en la revisió dels objectius de la UE sobre residus prevista per al 2014 s'analitzarà la possibilitat de dotar a aquests últims de caràcter jurídicament vinculant, en determinats casos. La Comissió va a incloure entre els requisits per obtenir finançament d'alguns fons europeus una gestió dels residus sanejada.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: