Les ONG mostren el seu escepticisme davant les mesures per l'augment del reciclatge

Dimecres 22 Febrer 2012

Les organitzacions ecologistes segueixen de prop les mesures anunciades per l'òrgan gestor Ecoembes


Les ONG ecologistes han enviat una carta al Sistema Integrat de Gestió Ecoembes després del recent anunci a la premsa de l'entitat d'augmentar els actuals percentatges de recuperació i reciclatge en els propers anys. Les organitzacions signants mostren el seu escepticisme davant aquestes declaracions i volen conèixer més detalls sobre les mesures que es posaran en marxa per assegurar l'increment del reciclatge.

Ecologistas en Acción, Greenpeace, Amigos de la Tierra, Fundación Global Nature, Verdegaia, la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, Ecologistes de Catalunya i CEPA han enviat en el dia d'avui una carta a l'entitat gestora dels residus d'envasos a Espanya, sol·licitant informació sobre les accions que pretenen implantar per aconseguir l'increment anunciat en el reciclatge. Esperen una resposta clara sobre els terminis de la seva implantació, les actuacions de millora dels sistemes de recollida i si diferirà de la gestió duta a terme en els 13 anys d'existència de l'entitat. Aquesta sol·licitud s'emmarca en el conveni d'Aarhus, transposat a la legislació espanyola mitjançant la Llei 27/2006.

Cada dia es posen al mercat 51 milions de envasos que en un període molt curt de temps acaben convertint-se en deixalles. Fins ara, només el 35% d'aquests residus generats es recull selectivament, la resta s'aboca, s'incinera o va a les plantes de rebuig, desaprofitant així una enorme quantitat de recursos naturals, cada vegada més escassos. Aquesta gestió incorrecta dels envasos té un cost per a les administracions de 68 milions d'euros en concepte de recollida i tractament dels envasos que no van a parar al contenidor de recollida selectiva, al que se sumen altres 65 milions d'euros pel valor de les matèries primeres (alumini, metall, plàstic, etc.) que no es recuperen per al seu posterior reciclatge. En un context de crisi econòmica i ambiental, el malbaratament de 133 milions d'euros a l'any no és viable.

Els representants de la societat civil manifesten la seva preocupació per l'excessiu consum de recursos naturals, els problemes associats a la seva extracció i l'elevada generació de residus. En aquest sentit consideren imprescindible que tant les administracions, com la indústria i la ciutadania, assumeixin la seva responsabilitat i posin en marxa les accions necessàries per solucionar aquesta problemàtica.

Les mesures a desenvolupar haurien d'estar encaminades en primer lloc a la reducció dels residus generats, a la reutilització i, en tercer lloc i abans de posar en marxa mesures finalistes, a l'augment dels percentatges de reciclatge, complint la jerarquia europea de gestió de residus. Això és el que les organitzacions ecologistes esperen d'Ecoembes, de manera que seguiran molt de prop les mesures que es vagin a implantar per l'entitat per garantir un augment real dels percentatges de reciclatge.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: