El sector europeu del reciclatge reclama la prohibició d'enviar a abocadors residus reciclables

Dijous 16 Febrer 2012

En un document conjunt, "Reciclatge per a una economia de recursos eficaç a la UE", les principals associacions europees del reciclatge han presentat un full de ruta per reduir el malbaratament de materials i maximitzar l'aprofitament de recursos a la UE. La petició té un objectiu clar, exigir la recollida selectiva de plàstics, metalls, vidre i paper per al 2015.

Amb aquest interessant document, els sectors de reciclatge -Confederation of European Paper Industries (CEPI), European Man-made Fibres Association, Eurometaux, European Plastics Recyclers, EUROFER i l'European Plastics Converters Association- presenten propostes concretes per optimitzar el funcionament del reciclatge a Europa i evitar algunes de les principals dificultats del sector: la deficient qualitat de la matèria recollida, l'exportació de matèria secundària a mercats no europeus i l'abocament o incineració de materials reciclables. La indústria del reciclatge reclama el suport decidit de la UE per impulsar un sector creador d'ocupació, que redueix la importació de recursos i l'ús d'energia i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle (GEH).

Entre les propostes clau es troba l'execució i seguiment de la legislació comunitària, la prohibició d'enviar residus reciclables a abocador, la recollida selectiva de materials (plàstics, metalls, paper i vidre) al 2015, l'aplicació de la responsabilitat del productor i l'estimulació de nous "conceptes o eines per impulsar el sector".

Per Domingo Jiménez Beltrán, president honorífic de Retorna i director durant vuit anys de l'Agència Europea de Medi Ambient, les reclamacions d'aquest sector econòmic haurien de ser "tema estratègic per a la UE, importadora neta d'energia i recursos". Jiménez Beltrán dóna suport a la intervenció de la UE per maximitzar, tal com demanen les associacions en el seu document, el reciclatge màxim de matèria primera tancant el cicle, en especial dels residus d'envasos per la seva major qualitat i potencial de recuperació.

El document sosté que l'eficiència energètica i l'eficiència dels recursos "han de ser criteris clau en les polítiques europees". En aquest sentit, entre altres mesures concretes, aquestes associacions demanen millores concretes en els àmbits següents: polítiques de suport insuficients i contradictòries per tancar el cicle dels materials; subsidis a l'ús de material reciclable i renovable per a recuperació d'energia, sistemes de recollida ineficaços; escassetat de matèria primera secundària, a causa de les exportacions a països no europeus, en part a causa dels trasllats il·legals de residus; dipòsit en abocadors de residus reciclables, i incoherències de la legislació en matèria de residus, productes i materials.

Aquest document torna a ratificar una realitat cada vegada més evident. Les organitzacions ecologistes fa temps que denuncien davant la UE el baix nivell de reciclatge d'envasos a Espanya, cosa que va de la mà amb la imperiosa necessitat marcada des dels òrgans comunitaris d'impulsar l'economia continental a través de, entre altres, la indústria del reciclatge. La Comissió Europea demanda canvis estructurals en la gestió dels residus i el Sistema de Retorn d'envasos és un instrument imprescindible per dotar el sector amb la matèria primera secundària en la millor quantitat i qualitat i l'únic que compleix de forma viable amb les exigències de recollida per materials.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: