"El Sistema de Retorn és un 24% més barat que el sistema actual per envàs recollit selectivament"

Divendres 10 Febrer 2012

Resum de la II Jornada Anual de ASPLARSEM, en la qual els representants de les plantes de selecció van poder escoltar i debatre pros i contres sobre el Sistema de Retorn d'Envasos de Begudes.

Dijous passat a Madrid es va celebrar la II Jornada anual de l'Associació de plantes de recuperació i selecció d'envasos municipals (ASPLARSEM). La jornada ha estat l'últim marc per debatre sobre la implantació a Espanya d'un Sistema de Retorn arran de la nova Llei de Residus i Sòls Contaminants.

Després de la intervenció d'Alicia Pollo, representant del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, es va obrir el torn de la taula rodona en què es van analitzar els reptes i les oportunitats d'una implantació al nostre país d'un Sistema de Retorn. "El Sistema de Retorn és un 24% més barat que el sistema actual per envàs recollit selectivament", va argumentar Víctor Mitjans, director d'estudis de Retorna, presentant les primeres conclusions d'un estudi econòmic realitzat per la consultora britànica Eunomia i que en breu serà presentat públicament. Mitjans va exposar com el Sistema de Retorn pot ser el motor que faci evolucionar els Sistemes Integrals de Gestió (SIG) actuals, promovent una economia verda. "El sistema actual ha tocat sostre en recuperació amb uns nivells molt baixos de recollida selectiva", ha sostingut. "És difícil treure un material de qualitat amb un 35% d'impropis en la recollida selectiva", ha explicat als representants de les plantes de selecció, als quals va animar a observar el Sistema de Retorn com un repte per poder gestionar molta més quantitat de material gràcies al considerable augment que aportaria en el percentatge de recollida selectiva.

Al costat de Mitjans, també va prendre la paraula Miquel Roset, Director Executiu de Retorna. "La realitat que reconeixen administracions és que només es recupera el 30% dels envasos lleugers. Diàriament s'abandonen, cremen o enterren 28 milions d'envasos a Espanya", va alertar Roset per evidenciar la necessitat d'una evolució en el sistema actual. Roset va presentar l'experiència real dels més de 40 països on ja està instal·lat un Sistema de Retorn. "El total de llocs de treballs creats a Alemanya amb el Sistema de Retorn és de 12.500", va destacar.
  • A la taula també van participar Juan Ramón Meléndez Agudín, Director general d'SISMEGA, Aurelio del Pino, director general de l'Associació de Cadenes espanyoles de Supermercats (ACES), Alberto Caldeiro, Director Tècnic de CICLOPLAST, i José Guerrero, secretari general de la Confederació Espanyola del Comerç. Del Pino va expressar el seu rebuig a qualsevol imposició que el mateix sector de la gran distribució no validi, mentre que Guerrero va exposar els seus dubtes sobre el Sistema de Retorn perquè l'estructura comercial d'Espanya no té res a veure amb la dels països del Nord d'Europa.


Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: