Carlos Iturgaiz: "No podem mirar a una altra banda"

Divendres 3 Febrer 2012

L'eurodiputat del Partit Popular presenta un informe per a la immediata i correcta aplicació de la normativa europea sobre gestió de residus aprovat per àmplia majoria al Parlament Europeu.

"Moltes han estat les peticions presentades que reiteren la mala gestió de residus per part de les autoritats dels Estats membres. Hi ha una assignatura pendent a la qual hem de prestar especial atenció, com és la correcta aplicació de la legislació existent per part dels Estats membres. La qüestió que suscita un nombre creixent de peticions és l'aparent incapacitat de les autoritats públiques dels Estats membres d'abordar d'una manera satisfactòria la qüestió de la gestió dels residus". Així de contundent es va mostrar Carlos Iturgaiz, representant del Partit Popular Europeu (PPE) a l'Eurocambra durant el debat d'aprovació d'un informe que dóna resposta a les més de 100 peticions de ciutadans europeus preocupats per la mala gestió dels residus. El text posa de manifest els beneficis econòmics, mediambientals i sanitaris d'una bona gestió de les deixalles i recalca que la indústria del reciclatge ofereix un potencial de fins a mig milió de llocs de treball.

"Es demana als estats que transposin la directiva sense més demora i garanteixin tots els requisits amb plans exhaustius de gestió de residus", va exposar Iturgaiz. "No podem mirar a una altra banda quan ens arriben tantes peticions al respecte de tots els països de la UE", ha conclòs.

L'informe, aprovat per 632 vots a favor, 18 en contra i 22 abstencions, demana a les autoritats públiques que reconeguin que fan falta grans inversions per a establir estratègies, infraestructures i instal·lacions correctes de gestió de residus a la majoria dels Estats membres, i proposa destinar una part adequada dels Fons de Cohesió amb aquesta finalitat.

En el mateix, es recorda als estats membres que, "encara que els problemes sorgeixin en el nivell de govern local o regional, tenen la responsabilitat de controlar i supervisar eficaçment el compliment de totes les normes i autoritzacions de la UE". L'informe afirma que ha de regir el principi de "qui contamina paga".

Les queixes per les vulneracions de les directives europees de medi ambient són el gruix de queixes que arriben a la Comissió de Peticions del PE. I d'aquestes gairebé la meitat es refereixen a la gestió de residus, destaca l'informe. En els últims anys, des d'Espanya s'han portat a la Comissió de Peticions queixes per la gestió de residus a la ria de Huelva, en Reganosa (la Corunya), a l'Estret de Gibraltar, al riu Umia (Pontevedra) i en la conca del riu Guadiamar i l'entorn del parc Natural de Doñana.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: