La Comissió Europea demanda canvis estructurals en la gestió de residus

Dilluns 16 Gener 2012

Un estudi encarregat per la Comissió Europea sobre l'aplicació de la legislació de residus fa evident la necessitat de millores en el sector. "Necessitem considerar que els residus són un recurs i enterrar aquest recurs és més que miop", assegura el comissari de Medi Ambient.

Un estalvi de 72.000 milions, un augment anual en el sector de 42.000 milions i la creació de més de 400.000 llocs de treball d'aquí a 2020. Aquestes són les grans xifres de l'estudi 'Implementar la legislació europea sobre residus per a un creixement verd', realitzat per BIO Intelligence Service per la Comissió Europea. A més, l'organisme comunitari posa l'accent en les operacions il·legals d'eliminació de residus en els Estats membres, que estan provocant una pèrdua d'oportunitats de creixement econòmic. Unes inspeccions més rigoroses a escala nacional i un coneixement més ampli de la gestió de residus aportarien grans millores, conclou l'estudi.

"Necessitem considerar que els residus són un recurs i enterrar aquest recurs és més que miop. Aquest informe indica que la gestió de residus i el reciclatge poden fer una contribució important al creixement econòmic ia la creació d'ocupació. Si la legislació vigent s'apliqués correctament, es podrien evitar costoses operacions de neteja, contaminació i problemes de salut. I no cal oblidar que els materials reciclats són més barats que els verges i que redueixen les emissions de gasos d'efecte hivernacle i la nostra dependència de les importacions". Així de contundent es va mostrar Janez Potočnik, el comissari de Medi Ambient en la presentació de l'estudi.

El sector de la gestió de residus i el reciclatge és molt dinàmic a la UE, però segueix brindant oportunitats econòmiques amb un enorme potencial de creixement. El 2008, el seu volum de negoci, de 145.000 milions d'euros, representava al voltant de l'1% del PIB de la UE i dos milions de llocs de treball. El compliment de l'estratègia de la UE ajudaria a crear un sector amb 2,4 milions de llocs de treball i un volum de negoci anual total de 187.000 milions d'euros.

El problema subjacent és que massa preus no reflecteixen el veritable cost de l'eliminació de les mercaderies, ja que, de fer-ho, es contribuiria a prevenir els residus en primer lloc. A més, molts Estats membres segueixen sense tenir la infraestructura adequada per a la recollida selectiva, el reciclatge i la recuperació. La manca d'un control sistemàtic i de mecanismes d'execució constitueix un altre obstacle, juntament amb la manca de dades fidedignes sobre la gestió de residus. En aquest sentit, segons l'Institut Europeu per a la Política Ambiental (IEEP), el sistema de gestió de residus situa Espanya "entre els Estats que mostren un progrés limitat o lent cap a una societat del reciclatge, amb baixos nivells de reutilització de residus sòlids urbans ". Per la seva banda, l'oficina d'estadística comunitària Eurostat, col · loca al nostre país "per sota de la mitjana de la Unió Europea pel que fa a reciclatge de residus (un 15% enfront d'un 24%), tot i que genera un 6,6 % més que la mitjana del conjunt dels 27 Estats membres". Les dades comunitaris indiquen que a Espanya la meitat de les escombraries (52%) encara va directament a l'abocador, mentre que a la UE només el 38%.

La Comissió Europea insta a un millor ús del principi de "qui contamina paga" per millorar aquests indicadors, una cosa que va de la mà amb la implementació d'un Sistema de Retorn d'envasos.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: