L'Agència Europea del Medi Ambient sosté que la indústria del reciclatge pot impulsar l'economia continental

Dijous 15 Desembre 2011

Un informe de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEA) considera que la indústria del reciclatge, en el context de la construcció d'una 'economia verda', ha de ser un dels principals objectius de la política europea.

En un informe sobre l''economía verde', l'Agència Europea del Medio Ambiente (EEA) sosté que el reciclatge té nombrosos beneficis, tant ambientals com econòmics, i que per tant ha de ser un dels puntals sobre el qual rellançar la política europea . Més enllà de destacar que, ambientalment, la desviació dels residus dels abocadors evita l'emissió de gasos contaminants, l'informe posa de manifest que un sistema de reciclatge eficient, com el que Retorna promou a través del Sistema de Retorn d'envasos, ajuda a satisfer les demandes materials de la producció econòmica, a més de preveure el impactes ambientals associat a l'extracció i refinació de materials verges.

A nivell econòmic, l'informe ressalta que els ingressos dels productes provinents del reciclatge van créixer de manera important i creixent. De 2004 a 2008 la xifra de negocis de les set categories principals de productes reciclables gairebé es va duplicar a més de 60 mil milions d'euros a la UE. Desafortunadament, a causa d'una menor demanda de matèries primeres i a un descens dels preus durant la crisi econòmica, aquesta xifra de negoci va disminuir dràsticament a finals de 2008 i en el primer semestre del 2009, però sembla haver-se recuperat una mica des de llavors.

En aquest sentit, l'informe ressenya la importància de les directives en matèria de residus de la UE, que han contribuït a l'obligació de reciclar o recuperar un percentatge creixent dels residus, evitant així l'opció de l'abocament. Cal indicar que Alemanya, Finlàndia, Suècia, Noruega, Dinamarca, Islàndia, Holanda i Croàcia compten amb un sistema de Retorn d'envasos.

Respecte a la vessant de l'ocupació, l'informe de la EEA assenyala que la indústria del reciclatge genera més llocs de treball i amb majors ingressos que els que es creen amb l'abocament o la incineració de residus. L'ocupació total relacionat amb el reciclatge de materials en els països europeus va augmentar en un 45% entre 2000 i 2007.

Per tots aquests motius, Retorna impulsa a Espanya la reutilització i la reducció al màxim de la generació de residus amb la implementació d'un Sistema de Retorn d'envasos. A Retorna creiem que es pot fer molt més.


Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: