Adéu a la bossa groga dels envasos?

Dijous 28 Abril 2011

Article de juliol Barea, responsable de la campanya de contaminació de Greenpeace, sobre els avantatges del Sistema de Dipòsit d'envasos, arran de la discussió de la nova Llei de Residus.

Aquests dies està en debat parlamentari la nova Llei de residus, que ens dirà com haurem de gestionar les nostres escombraries domèstiques (i altres) en els propers lustres. Al debat ha entrat amb força el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d'envasos (SDDR). Aquest mètode no és nou, doncs es venia aplicant fa anys al nostre país. En retornar la nostra ampolla de vi, llet o gasosa rebíem a canvi unes quantes pessetes.

Com era d'esperar, els gestors actuals d'envasos (bossa groga), vidre i paper-cartró (Sistemes Integrats de Gestió-SIG) han mostrat la seva oposició frontal a qualsevol canvi, ja que veuen perillar el seu negoci i monopoli. Per als SIG, el SDDR és un sistema discriminatori, ineficient, que no aporta beneficis, és molt costós i pot provocar pèrdua de llocs de treball. De nou estem davant d'un discurs que ja hem sentit en altres ocasions, referent a negar el canvi climàtic o defensar l'energia nuclear.

Per poder demostrar les bondats del SDDR, Retorna està elaborant diversos estudis econòmics, socials i ambientals. Ahir mateix, va presentar un avanç de l'informe sobre el cicle de vida de materials en la gestió de residus d'envasos (PET, llaunes i brick), comparant els SIG i el SDDR. L'informe revela com el SDDR té un menor impacte ambiental pel que fa als quilograms de CO2 emesos en el seu funcionament, i és de mitjana un 30% menys contaminant que el SIG. Està pendent també, publicar dos informes sobre l'ocupació que generaria la implantació del SDDR o l'opinió que tenen d'ell els consumidors.

Actualment es recupera a Espanya tot just un 14,7% de la nostra bossa d'escombraries. Això està contribuint a l'empobriment nostre Planeta, ja que esgota els seus recursos naturals i augmenta la contaminació ambiental. No obstant això, genera grans beneficis a empreses i entitats que gestionen els residus que paguem tots, en forma de taxa d'escombraries, punt verd i impostos diversos.

Els canvis proposats per Greenpeace i Retorna a la nova Llei de Residus qüestionen el model actual, per això reclamem modificar-lo. Ara és el moment d'impulsar polítiques adreçades a aconseguir majors percentatges de recuperació material (amb la reducció en la generació de residus, impulsant la reutilització i finalment el reciclatge). ¿Arribarà el dia en què la nostra bossa groga d'envasos passi a millor vida i hagi de ser ella també reciclada?


 
Julio Barea, responsable de la campanya de contaminació de Greenpeace i membre de Retorna

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: