Espanya ha d'aprofitar l'oportunitat que el Sistema de Dipòsit a Portugal ens brinda

Dilluns 14 Desembre 2020

El govern lusità anuncia que, a partir de l'1 de gener de 2022, la ciutadania podrà retornar llaunes i ampolles de plàstic i vidre a través d'un Sistema de Dipòsit. A quina espera Teresa Ribera per a seguir el deixant dels seus col·legues?

Per Miquel Roset, director de Retorna

"A Brussel·les no es discuteix si hi haurà o no Sistemes de Dipòsit, sinó quan i com es posaran en marxa. A Europa, deu països ja ho tenen i deu més estan discutint la seva data d'implantació". Així de clar parlava Joan Marc Simon fa unes setmanes en un esdeveniment organitzat per l'Aliança Residu Zero a propòsit de la nova llei de residus que ha de veure la llum a Espanya l'any vinent. "A nivell ambiental és molt millor la reutilització i la prevenció que el reciclatge, així que el debat gira entorn de com posar en marxa Sistemes de Dipòsit amb quotes d'ús per a envasos reutilitzables i objectius de ecodisseny", va insistir.

Simon és el director de Zero Waste Europe i un referent mundial en matèria de residus, per la qual cosa les seves opinions són escoltades per molta gent. I això és precisament el que porta fent el govern portuguès durant els últims anys: escoltar a les persones expertes, atendre l'ambició amb la qual la Comissió Europea ha impulsat les noves directives de residus, sentir a la societat que clama solucions davant la contaminació dels plàstics d'un sol ús.

Com a conseqüència, Portugal acaba de fer un anunci històric. A partir de l'1 de gener de 2022, es podran retornar llaunes i ampolles de plàstic i vidre mitjançant un Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes. I no sols això, el país lusità aposta decididament per fomentar els envasos reutilitzables per a aigües, begudes refrescants, cerveses i vins, molt més sostenibles que els d'un sol ús. En 2025, el 20%, com a mínim, del volum de begudes que es venguin haurà d'estar envasat en envàs reutilitzable, mentre que per a 2030 aquesta obligació haurà de ser d'almenys el 50%.

Amb aquesta decisió, Portugal s'assegura protegir a la seva ciutadania i al seu medi ambient dels milions de llaunes i ampolles que cada dia es perden i danyen el nostre entorn, s'alinea amb els països més sostenibles del continent i, a més, fa un gran pas endavant per a combatre l'emergència climàtica. La pròpia entitat de Simon, Zero Waste Europe, publicava aquesta setmana un estudi al costat de Reloop en el qual es revela que l'ús d'una ampolla reutilitzable de vidre genera un 85% menys d'emissions que el d'una ampolla de vidre d'un sol ús, un 75% menys que una de plàstic i 57% menys que una llauna.

Espanya, com Portugal, afronta també el procés de la trasposició de les directives europees de residus, però de moment, la vicepresidenta Teresa Ribera sembla interessada a escoltar només a la indústria dels envasos d'un sol ús, com denunciava fa poc un informe de la fundació holandesa Changing Markets. L'avantprojecte de llei presentat per la ministra de Transició Ecològica està a anys llum de la valentia i el compromís amb el medi ambient i el futur de les persones mostrat pels seus col·legues lusitans.

Els Sistemes de Dipòsit són una tendència global que Brussel·les promou, les persones expertes avalen i la societat civil demandada, com a mostra una enquesta recent elaborada en el territori lusità en la qual el 91% de les persones demandaven la posada en marxa d'aquesta pràctica. A quina espera la vicepresidenta Ribera per a deixar de mirar cap a un altre costat? Portugal ens acaben d'obrir una porta cap a un futur net, sa i sostenible que no podem tancar.


Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: