Romania tindrà envasos retornables a partir de 2019

Dimecres 25 Juliol 2018

La primera ministra, Viorica Dancila, ha anunciat un paquet de mesures urgents per millorar la gestió de residus que inclou el Sistema de Dipòsit.La primera ministra de Romania, Viorica Dancila, ha decidit posar en marxa una reforma urgent en la gestió de residus del seu país per augmentar les taxes de reciclatge i acabar amb la cultura de l'usar i llençar. Es estimen que a Romania, més del 80% dels residus recuperats acaben en un abocador, és per això que Dancila ha aprovat aquest mes de juliol un decret urgent sobre la gestió dels residus que anuncia la implantació d'un Sistema de Dipòsit per als envasos de begudes.

El 31 de març de 2019, totes les begudes d'envàs reutilitzable es vendran amb un dipòsit de 0.5 leus romanesos, uns 11 cémtimos d'euro, que el consumidor recuperarà en retornar l'ampolla. El 31 de març de 2022, entrarà en vigor la mateixa mida per a tots els envasos de begudes d'un sol ús. "Les escombraries ha de deixar de ser considerada com una cosa sense valor i començar a convertir-se en un recurs", ha afirmat la primera ministra.

Amb aquest paquet de mesures que inclouen el Sistema de Dipòsit, Romania s'unirà al cada vegada més ampli grup de països i regions que estan apostant per retornar els envasos a la botiga per evitar que la gran majoria acabin abandonats en l'entorn. Només en l'últim any, Escòcia, Malta, Anglaterra i Maharashtra (la regió de Bombai, a l'Índia), han fet com Romania i han anunciat la intencio d'aplicar un Sistema de Dipòsit com el que ja funciona amb èxit en més de 40 regions de tot el món.

A Espanya, Navarra acaba d'aplicar una llei pionera en aquest sentit que també inclou la possibilitat de tornar a vendre les begudes amb dipòsit en un període de dos anys i un grup de partits al Parlament ha presentat una proposta de llei similar que haurà de ser discutida en breu.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: