128/5000 Navarra aprova una llei de Residus històrica per acabar els productes d'un sol ús i promoure els envasos reutilitzables

Dijous 7 Juny 2018

El Parlament de Navarra ha donat avui llum verda a una nova Llei de Residus sense precedents a l'estat espanyol que està cridada a liderar la lluita contra els productes d'un sol ús i a impulsar els Sistema de Dipòsit per tornar als envasos retornables i reutilitzables.Les 26 llums verdes del Parlament navarrès s'han il·luminat avui per donar el sí definitiu a la nova Llei de Residus de la Comunitat Foral, que a partir d'avui es converteix en la més avançada de l'estat espanyol per acabar amb la societat de l'usar i llençar.

Amb el suport de Geroa Bai, Bildu, Podem i Ezkerra, Navarra es posiciona com a referent en la promoció de l'economia circular, la prevenció i la fiscalitat verda per lluitar contra els plàstics d'un sol ús, en línia amb la recent proposta de directiva contra els plàstics presentada per la Comissió Europea i que, entre altres mesures, pretén que el 2025 es reciclin el 90% de totes les ampolles d'aigua.

Com solucions concretes, la nova llei es planteja un període de dos anys per promoure experiències demostratives del Sistema de Dipòsit d'envasos. En les properes setmanes se sabran més detalls, però aquesta mesura significa que a Navarra es puguin començar a vendre les begudes amb dipòsit per evitar que més de 300.000 llaunes i ampolles cada dia acabin perdudes en l'entorn o enterrades a l'abocador. Un cop complert aquest període de dos anys, el govern haurà de revisar el resultat d'aquestes experiències i apostar per la implantació definitiva del sistema.
 
En la mateixa línia, la Llei de Residus marca uns objectius de reutilització per als envasos de begudes al canal Horeca realment ambiciosos. En 2028, el 80% de la cervesa, el 70% dels refrescos i el 40% de les aigües que es consumeixin en bars i restaurants hauran de servir-se en envasos reutilitzables. I de manera inèdita a Espanya, per primera vegada es marca un mínim per a les begudes que consumim en els supermercats. També en 2028, el 15% dels envasos de begudes que comprem en el comerç han de ser reutilitzables.

Més enllà de llaunes, ampolles i brics, Navarra també li diu un no rotund a molts productes d'un sol ús molt presents en el nostre dia a dia. En dos anys, coberteries de plàstic, envasos monodosi, càpsules d'un sol ús i bosses de plàstic no es poden vendre a la Comunitat Foral.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: