Al 2025, hauran de recuperar-se el 90% de les ampolles de plàstic i la Comissió Europea proposa aconseguir-ho a través del Sistema de Dipòsit d'envasos

Dilluns 28 Maig 2018

-En un pas ambiciós i històric, Brussel·les ha aprovat una directiva per acabar amb els productes de plàstic d'un sol ús més abandonats en l'entorn i així protegir la nostra salut i la dels oceans.
-Cada any a Europa es generen 25 milions de tones de residus plàstics, però menys del 30% es recicla.
-El 83% del que es troba a la platja són plàstics.


L'inici de la fi de la societat de l'usar i llençar. Així es podria resumir la directiva contra els productes de plàstic d'un sol ús que ha presentat avui la Comissió Europea (CE) en el marc de la seva estratègia de plàstics. "L'aire, l'aigua, la terra i els nostres cossos. Tot està contaminat pel plàstic. per això volem apostar per diferents solucions que acabin amb l'impacte negatiu que produeixen els productes de plàstic d'un sol ús", ha resumit el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

 

Cada any, 500,000 tones de plàstics abandonats acaben en els mars dels països de la Unió Europea. I, des de Brussel·les, han volgut dir prou i promoure solucions per fer desapareix el 70% de tots aquests residus de plàstic que arriben als nostres oceans.
En relació amb les ampolles de plàstic, la nova directiva obligarà els estats membres a recuperar el 90% de totes elles de manera separada en 2025. És un objectiu tan ambiciós com necessari i només es pot aconseguir aplicant un Sistema de Dipòsit en el qual els consumidors poden tornar-les al comerç i així recuperar un dipòsit deixat prèviament. "Per aconseguir complir aquest objectiu, els estats membres podran posar en marxa Sistemes de Dipòsit i Retorn, per exemple", ha confirmat la mateixa CE en el seu comunicat oficial.

Altres mesures destacades de la normativa, són:

-Forzar als productors a redissenyar els seus productes perquè la tapa vagi unida a l'envàs
-responsabilitzar als productors amb el cost de tot el que es reculli i es recicla en les accions de neteja de costes, platges i fons marins.
-Prohibir productes com coberteries de plàstic, globus o bastonets per a les orelles.
-Olbigar als productors a responsabilitzar-se de la gestió de molts productes de plàstic d'un sol ús que fins ara ningú tenia en compte.

"La CE s'ha despertat gràcies a la crida dels ciutadans europeus exigint solucions per la contaminació provocada pel plàstic en el nostre medi ambient. Prohibir productes innecessaris i promoure alternatives i eines existents més sostenibles és clau", han valorat des de l'aliança d'entitats europees Rethink Plastic

Ara, la nova directiva haurà de ser aprovada definitivament pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: